Southern Slashers: Södern Slår Tillbaka

Med det nya årtusendet följde en våg av remakes inom Hollywood som letade sig in till och med i skräckens subgenre Teenslashers. Där 80-talets sommarläger och mardrömsvärldar agerat avrättningsplatser för promiskuösa ungdomar har nu den explicita skräcken hittat nya jaktmarker. 90-talets flykt från campusmiljöer och highschoolhallar har för 2000-talet inneburit en förändring och med förändringen en ny skräck. Med nyversionerna av Texas Chainsaw Massacre och House of Wax, Rob Zombies House of 1000 Corpses och Devils Rejects samt den mindre kända Wrong Turn har skräckgenren fått ett nytt monster vid namn Southern Slashers

Samma ungdomar får agera offer men mördarna har en ny bakgrund, den amerikanska södern. Den nya skräckbilden fylls av incestuösa familjer, korrumperade poliser och en bondemiljö som gått i träda fylld av lantliga tortyrredskap.


Nord och Syd, Stad och Land

Motsättningen som skiner så tydligt i denna återuppväckta subgenre hittar sin konflikt i det civiliserade samhället kontra det vilda landet. Det amerikanska inbördeskriget som föddes ur just motsättningen mellan det ”civiliserade” Nord och det ”barbariska” Syd har planterat ett frö som skapat schablonbilden av Söderns människor som ett resultat av incest, med tröghet och avsaknad av laglydlighet som följd. Banjoscenen i Deliverance gör sig påmind på något vis. Southern Slasherfilmerna bär upp denna schablonbild med ett syfte, skräcken för det okända.


Den moderna världen med sin medmänsklighet och laglydighet ligger långt ifrån den bild som de ovannämna filmerna ger av den amerikanska södern. De oskyldiga ungdomarna lämnar den civilisation där humanismen råder och går under i mötet med det vilda, det okända. Det okända står som central punkt i nästintill varje skräckfilm och i dessa filmer får en obskyr kultur ikläda sig rollen som det annorlunda. Det övernaturliga i främst House of 1000 Corpses bidrar till en skräck som rotar sig ur det okända. Jämfört med den skeptiska och sekulariserade stadskulturen bildar de vandrande liken och svartmässan rädslan för det vi inte förstår, för ett mikrosamhället med helt andra lagar än våra. Denna kultur och skräck består av ett flertal olika aspekter.


Den Lantliga Miljön

Redan i ungdomarnas fysiska resa blir skillnaden märkbar. Från storstadens elektriska ljus till landets slumrande småstäder. I dessa samhällen är innevånarna skeptiska mot utbölingar och storstadsfolk, eller helt övergivna där mördarna får härja fritt utan vittnen, som i House of Wax. Frånvaron av människor möjliggör en längre jakt och förhöjer skräcken. I Texas Chainsaw Massacre blir helylletjejen Jessica Biel jagad genom stora industriella stålkomplex med järnkrokar och kedjor som detaljer. Det är i dessa byar som ungdomarnas Beetlebilar havererar och vad som planerades som nöjestrippar slutar i smutsiga pick-ups på väg emot den obligatoriska herrgården/lantliga villan.

Stefan Björnlund

Kommentarer