Spelmusik fyller Berwaldhallen

I september bjuder Sveriges Radios Symfoniorkester på en musikalisk resa i data- och tv-spelens förtrollande värld. SCORE – Orchestral  Game Music, tar med publiken på en musikalisk upptäcktsresa som spänner över genrens historia. En kväll för både inbitna och oerfarna, i såväl spel- som orkestervärlden.

- Receptet för SCORE är egentligen väldigt enkelt: världens bästa spelmusik, framförd av en av världens bästa orkestrar. Glöm rökmaskiner och lasershower, det här är spelmusik på allvar! säger Orvar Säfström som presenterar konserterna i Berwaldhallen.

Första gången Sveriges Radios Symfoniorkester tog sig an spelkulturen var 2007 med den utsålda konserten ”Halo i Berwaldhallen”. Då var spelmusikfenomenet fortfarande något nytt och för många främmande. Idag är genren starkt etablerad i orkesterrepertoarer världen över. Spelmusiken är levande, spännande och långt mer än bakgrundsljud till explosioner. Halo-musiken har förstås sin givna plats i programmet, liksom spelmusikens mest namnkunnige kompositör Nobuo Uematsu och hans kompositioner till Final Fantasy IX.

Nintendo representeras av två rejäla sviter med teman från Super Mario och The Legend of Zelda. Från omtalade The Last of Us hör vi stråkstycket All Gone (No Escape) av tvåfaldigt Oscarsbelönade kompositören Gustavo Santaolalla (Brokeback Mountain och Babel). Konserten bjuder även på en världspremiär inför publik med musik från det högaktuella spelet Bloodborne.

Förutom orkestern medverkar sopranen Sabina Zweiacker i flera stämningsfulla sånger från bland annat Journey och fantasyspelet Skyrim. Dirigent är brittiske Charles Hazlewood, känd för sina BBC-program om klassisk musik, men också för sin outtröttliga jakt på nya och spännande musikaliska projekt.

Konserter Berwaldhallen:
Torsdag 24 sep kl 18.00 
Fredag 25 sep kl 19.30 

Biljettpris: 100-350 kr

Biljetter och information  
berwaldhallen.se 
biljettkontoret.berwaldhallen@sverigesradio.se 
Telefon: 08-784 18 00

Sabina Zweiacker, sopran, Fotograf KJ Hjertström

Sabina Zweiacker tog sin examen i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö. Våren 2013 gjorde hon bejublad debut i spelmusiksammanhang på JOYSTICK 5.0 med Malmö Symfoniorkester och har sedan dess medverkat i flera utsålda SCORE-produktioner med bl a Bergen Filharmoniska Orkester, Göteborgs Symfoniker och Åbo Filharmoniska Orkester. Hösten 2014 sjöng Zweiacker en av huvudrollerna i den nyskrivna svenska barnoperan Hion om Natten med Norrköpings Symfoniorkester och våren 2015 medverkar hon i fantasykonserten SAGAS med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm.

 

Orvar Säfström, konsertpresentatör. Fotograf David Einar

 

 

Orvar Säfström är kanske mest känd som fd programledare för Filmkrönikan, men han är verkligen en mångsysslare. Han är skribent, debattör och välanlitad föreläsare om populärkultur. Han har tilldelats så väl Videobranschens hederspris som SVEROKs "Årets Spelare". Han har lett ett spelseminarium i Riksdagshuset och varit avslutande talare vid flera internationella mediakonferenser. I den symfoniska världen är Orvar sedan tio år tillbaka Skandinaviens ledande producent av konserter med tv-spelsmusik.

 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer