Cell

  • Svensk titel: Cell
  • Originaltitel: Cell, the
  • Speltid (min): 105
  • Release (Bio): 2000-12-20
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-04-25

Recension - Blu-ray/DVD

Det första jag tänker på när jag ser The Cell är hur det hela känns som en rockvideo. Nästan som REM möter Marilyn Manson. Det är först efteråt jag läser att regisören Tarsem Singh, faktiskt har regisserat REMs video ”Losing my religion”. Och det märks tydligt.

Dr Moore (Jennifer Lopez) får i uppdrag att hjälpa FBI agenten Peter Novak (Vince Vaughn) som lyckats spåra seriemördaren Stargher. Mördaren befinner sig i ett katatoniskt tillstånd och Novak har 48 timmar på sig att hitta och rädda Starghers senaste offer. Den enda som kan få svaren ur Stargher är Dr Moore. Hon har utvecklat en metod där hon tillsammans med sin patient är kopplad till en maskin som tillåter henne att läsa patientens tankar och tränga in i dennes medvetande. När hon sammankopplar sig med Stargher börjar en resa i en mörk värld med vilda demoner och Starghers alter ego, den skräckinjagande King Stargher.

Det kanske mest imponerande med The Cell är det visuella. Skådespelarnas insatser blir knappt märkbara jämfört med den suggestiva och mörka värld som framställs. Och det är också detta som gör filmen sevärd. Om Dantes bild av helvetet skulle avbildas på film så kan jag nästan tänka mig att det är så här det skulle se ut. Trots det vackra och suggestiva finns det ändå något ont och djävulskt. Det skiftar mellan mörkt och ljust och mellan gröna och röda färgkontraster. Det är i den onda sinnesvärlden som färgerna finns. Men tyvärr måste det sägas att filmen inte alls känns mättande. Det kunde helt enkelt ha varit mer av det mesta. Men närmare en galen mördares hjärna lär du inte komma på ett bra tag.

Jesper Isaksson

Kommentarer