Countdown

  • Svensk titel: Countdown
  • Originaltitel: Lichnyy Nomer
  • Speltid (min): 106
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-01-17

Recension - Blu-ray/DVD


Talesättet om hönan och äggets kronologi är tidlöst men att det skulle vara applicerbart på relationen mellan filmmanus och filmposter kunde väl ingen tro. Den ryska ”ambitiösa” actionfilmen Countdown har en poster som lika gärna kunde stå som mall för manusskrivaren. I Countdown vet man precis vad man får.

”Die Hard kan slänga sig i väggen!” står det på filmens baksida och det är förstås ett terroristdrama det handlar om. En tämligen blek före detta KGB-agent Major Smolin måste rädda sin dotter från en busslast Buttericks-terrorister som tagit Moskvacirkusen som gisslan I samarbete med både inhemska och utländska terroristbekämpare måste Smolin även rädda Europa från terroristernas onda planer.

Countdown är bland det mest oengagerade som visats i år. I ett virrvarr av anonyma tjejener och arabiska fraktioner rusar Smolin runt och förvandlar nobodies till dead bodies efter 80-talsactionfilmens stela mall. Det enda som inte är undermåligt i den här sörjan är specialeffekterna som smått imponerar men samtidigt glöms bort av Countdowns bleka struktur och det fenomen man närmast kan benämna som regelvidrig klippning.

Man borde i all sin spänningsiver ha lagt mer valuta på skådespelare och intrig än på lättantändliga missplacerade tunnor. Det dröjer inte länge innan insikten slår till och man förstår att den enda nedräkningen man bryr sig om är den som slutar i eftertexter.

Stefan Björnlund

Kommentarer