Five Days to Midnight

  • Svensk titel: Five Days to Midnight
  • Originaltitel: Five Days to Midnight
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-07-06
  • Tagline: His future is running out of time.

Recension - Blu-ray/DVD

Collegeprofessorn J.T. Neumeyer lever ett förhållandevis gott liv. Han har ett bra arbete, goda vänner och en dotter han älskar över allt annat. Frun dog i barnsäng, så han har uppfostrat dottern ensam och banden mellan dem är otroligt starka.

När J.T. en dag finner en mystisk portfölj, låst med en sexsiffrig kod, som har hans namn ingraverat blir han väldigt nyfiken. Efter mycket prövande och tänkande knäcker han koden och kan öppna väskan, men ingenting kunde ha förberett honom på vad han skulle hitta där i.
En akt med tidningsurklipp och dokument om ett mord, komplett med bilder på offret och en lista på misstänkta gärningsmän. Dokumenten är daterade fem dagar in i framtiden och den döde på bilderna är J.T. själv.

Först tror han att det är en bluff, iscensatt av en lätt labil elev på skolan. Men när vissa händelser dokumenterade i tidningsklippen börjar hända ändrar han åsikt. Nu måste han göra allt för att undvika mordet på sig själv. Men kan man ändra tidens förlopp? Den som lever får se…

”Five Days to Midnight” är en miniserie i fyra delar som visats på SciFi Channel. Jag var först lite tveksam och trodde att det skulle bli en plågsam tid framför tv:n med en taskigt gjord produktion. Oj så fel jag hade! Serien är mycket välgjord, välspelad och framförallt riktigt spännande. Den är med sina tre och en halv timme alldeles lagom lång för att hålla spänningen uppe och inte tappa farten. Jag strecksåg serien då jag bara var tvungen att veta vad som skulle komma härnäst. Det medförde iofs att jag missade en natts sömn, men det var det värt.

Jag nämnde tidigare att serien är välspelad, något som vi till stor del har Timothy Hutton att tacka för. Han spelar J.T. på ett realistiskt och jordnära sätt. Förutom Hutton så ser vi Randy Quaid som polisen som först inte tror på hela historien men som ändrar uppfattning så småningom. Som dottern Jesse ser vi Gage Golightly, en ung flicka som gör ett väldigt bra jobb. Själv är jag dessutom extra glad för att en ung, blond flicka i en scifi-serie INTE spelas av Dakota Fanning för en gångs skull.

”Five Days to Midnight” är inte bara en fröjd för sinnet, utan också för ögat och örat. Det är en anamorfisk bild i widescreenformatet 1.78:1 och ljud i Dolby Digital 5.1 (alternativt stereo) som möter oss och hjälper tillsammans med en effektiv klippning, snyggt foto och riktigt bra specialeffekter till att skapa en tät spänning.

För att sammanfatta mig lite kort: Hyr ”Five Days to Midnight”. Nu.

Ett stort tack till Paramount för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer