Den andra krigaren

  • Svensk titel: Den andra krigaren
  • Originaltitel: Den andra krigaren
  • Speltid (min): 17

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 2098 och en hemsk pest har spridit sig på jorden. Antalet levande är lågt och många av dem är smittade. De få som lyckats undgå smittan måste nu döda de sjuka för att själv ha en chans att klara sig.

Soldaten Amund är en av de tappra som tagit på sig den tunga bördan att resa runt och döda så många smittade som möjligt. Som väpnare och sällskap har han sin dotter Ylva, som är i träning för att kunna kämpa vid sin faders sida. En välkommen hjälp då de smittade kämpar emot utan något att förlora.

”Den andra krigaren” är ett scifi-drama av klassiskt snitt. Vi har den tyste, starke krigaren och hans trogna vapendragare som kämpar med livet som insats för mänsklighetens bevarande, en uppsättning vi sett många gånger förut. Det har inte alltid varit bra, snarare tvärtom. Fast just den här filmen är inte tokig alls…

Skådespelarna gör fina insatser i filmen, allra bäst är Simona Ericsson som spelar Ylva. Hon gör ett oskuldsfullt och trovärdigt porträtt av den unga flickan som ser upp till sin far och som skulle göra allting för honom. Leif Wedin som Amund är också bra i sin roll men ser aningen för ung ut för att vara trovärdig som Ylvas far. Detta är dock inget man inte kan ha överseende med.

Filmen berättas till stor del med hjälp av återblickar, vilket kan ställa till det lite i början då det inte är helt tydligt vilka scener som är återblickar och vilka som är ”nutid”. Jag missuppfattade själv det till att börja med, men efter att ha utbrustit ”Aha!” såg jag om filmen från början och allt kändes betydligt klarare.

Fotot är enkelt och snyggt och den specialskrivna musiken av Fredrik Andersson bygger upp en suggestiv och dramatisk spänning i filmen. Man har valt att göra det enkelt för sig och låter filmen utspela sig helt och hållet i en skog. Ett smart drag då det är otroligt svårt att göra trovärdiga framtidsmiljöer med en begränsad budget.

”Den andra krigaren” är en hygglig film som jag tycker att ni ska ta en närmare titt på. Att filmskaparna CrazyBrothers har en, ursäkta franskan, jävla talang står klart!

Mer information om filmen finns på den officiella hemsidan, http://www.crazybrothers.org.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer