Friday Night Lights

  • Speltid (min): 112
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-10-26

Recension - Blu-ray/DVD

Året var 1988, som tv-historikern Hans Villius hade börjat. Billy Bob Thorntons (”Bad Santa”) karaktär coachar ett amerikanskt fotbollslag: Permian High Panthers i Texas. För en gångs skull spelar Thornton en mer jordnära och lugn karaktär. Och han gör det bra. Filmen är verklighetsbaserad och tämligen oklyschig i sin intrig.

Jag är inget större fan av amerikansk fotboll, som mest framstår som ett ständigt tacklande och springande. Men den här berättelsen lyckas att övertyga med sin väl avvägda balans mellan de matcher som skildras och 17-åringarnas ansträngda privatliv. Grabbarna har höga krav på sig från föräldrar och omgivning. En stjärnspelare råkar ut för en olycka och tar det hårt. Vad kan han göra förutom att lira fotboll? En annan grabb hamnar i sin pappas skugga, då denne tidigare blivit delstatsmästare, och förväntar sig inget mindre av sin son. Huvudfokus ligger på individerna i laget, inte lagmaskinen i sig.

I vissa sekvenser, som inte utspelas under match, är kameran småskakig samtidigt som zoomningar förekommer. Ett rätt häftigt grepp. (Att jag lägger märke till det lär ha att göra med den stilkurs som jag nyligen läst på filmvetenskapen. Man har nog blivit lite skadad.)

Coachen har också press på sig. Panthers har sitt rykte att tänka på och förväntas vinna sina matcher. Tränaren får tips, ibland hotfulla, av alla möjliga förståsigpåare. Han är beredd att flytta med sin familj till Alaska, utifall det blir blåsväder, igen. Flytta någonstans dit folk inte tar sporten på lika blodigt allvar.

Filmen blir aldrig fjantig i stil med exempelvis ”Mighty Ducks”, tvärtom. Men bli inte heller lurade av det grådaskiga tråkomslaget i videobutiken. Det här är ett överraskande bra sportdrama som har något att säga. Plus tacklande actioninslag. Rekommenderas.

Johan Karlsson

Kommentarer