Carambole

  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-12-14

Recension - Blu-ray/DVD

Daniel Lind Lagerlöf har fått rutin efter diverse Beck-filmer. Här regisserar han Sven Wollter som deckarförfattaren Håkan Nessers hängivna kommissarie Van Veeteren. En roll som Wollter redan har gjort med bravur för tv.

Pensionerade Van Veeteren drabbas av en personlig tragedi och börjar utreda det grova brottet på autopilot. Hans yngre kollegor/skyddslingar Moreno och Münster missar viktiga ledtrådar som inte undgår den skarpsynte kommissarien. Peter Andersson (”Noll Tolerans”) spelar mördaren, vilket inte är en spoiler. Det står klart redan i början av filmen. Förutom denna exponerade mördare så finns det ännu en brottsling som lurar i skuggorna, vilket ger en extra dimension till storyn.

"Carambole" är tät, välspelad och engagerande. Skådespeleriet känns naturligt och aldrig krystat. Wollter ger verkligen tyngd åt huvudkaraktären. Kvalitet framför kvantitet. Den här filmen är allt vad de tröttsamma Wallander-filmerna försöker vara.

Extramaterialet består av en intressant bakomfilm där regissören och skådespelarna kommer till tals. Förra årets bästa svenska polisfilm om ni frågar mig. Och frågar ni någon annan lär de rimligtvis tycka samma sak!

Bättre än: "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö"
Inte riktigt i klass med: "Livvakterna"

Johan Karlsson

Kommentarer