United 93

  • Svensk titel: United 93
  • Originaltitel: United 93
  • Speltid (min): 111
  • Release (Bio): 2006-08-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-12-13
  • Tagline: September 11, 2001. Four planes were hijacked. Three of them reached their target. This is the story

Recension - Blu-ray/DVD

Fyra passagerarplan kapades av Al-Qaida den 11 september 2001. Två stycken exploderade i World Trade Center (ett i vardera tvillingtornen, som båda kollapsade inom ett par timmar), ett slog ned i Pentagon, men det fjärde nådde aldrig sitt tilltänkta mål, utan kraschade i obebodda trakter i Pennsylvania (ca 240 km från Washington D.C.). Ingen av passagerarna eller besättningsmännen överlevde på något av planen. Sammanlagt dog nära 3000 oskyldiga människor i vad som måste beskrivas som en av de största katastroferna i vår nutidshistoria. Åtminstone i västvärlden.

"United 93" (titeln syftar på flygplanet) handlar om vad som egentligen kan ha ägt rum ombord på det plan som kraschade i Pennsylvania och varför det aldrig nådde fram till sin destination. Ingen vet helt säkert, av naturliga skäl, eftersom ingen av de närvarande överlevde. Men med hjälp av bandupptagningar från de många mobilsamtal som utgick från passagerarna och genom långa intervjuer med deras anhöriga har man i efterhand kunnat rekonstruera ungefär vad som försiggick. Mycket talar för en heroisk insats av en grupp fantastiskt modiga människor, som trotsade allt vad rädsla heter, och tillsammans lyckades förhindra den fanatiska självmordsattacken.

Paul Greengrass heter regissören, framförallt känd för "Bloody Sunday" och "The Bourne Supremacy" innan. Men från och med nu, det vågar jag utlova, kommer han att bli förknippad med "United 93" en lång tid framöver. Från första början till det bittra slutet är det nämligen oerhört välgjort. Det är faktiskt så smärtsamt realistiskt att det känns som om man vore med på det förbannade planet! Det är rörlig handkamera helt i stil med dokumentärgenren, okända men typecastade och skickliga skådespelare, samt ett manus baserat på riktiga fakta som förstås innehåller en hel del rena spekulationer också, men ytterst trovärdiga sådana. Moraliska pekpinnar, vem som gjorde rätt och fel, inbilsk amerikansk patriotism, är filmen i total avsaknad av. Tacka den låga budgeten för det. Vad som visas framför oss på vita duken är ren och skär skräck taget ur det verkliga livet. Jag tror allvarligt talat inte att en sån här film kan göras mycket bättre. Man mår dåligt, svettas och får frossa, drabbas av flygrädsla för åratal framöver, men det är för att det är så in i norden bra. Ett måste se!

Gustav af Ugglas

Kommentarer