Edison

  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-04-26

Recension - Blu-ray/DVD

Edison är namnet på staden där handlingen utspelar sig. Justin Timberlake försöker spela en nybakad journalist. Han får vittring på korruption inom polismyndighetens specialstyrka F.R.A.T. Journalisten råkar illa ut och inser att det kommer att ha ett högt pris om han publicerar sin avslöjande artikel.

Omslaget är rena rama Lattjolajbanlådan: Morgan Freeman, LL Cool J, Justin Timberlake och Kevin Spacey står sida vid sida. Vem ska bort? Det är klart som korvspad att det är pojkbands-Timberlake som ska bort. Cameron Diaz hårgelé har större skådespelartalang! Det kan säkert tyckas vara en billig poäng att hacka på Justin, men det är alldeles uppenbart att han sänker filmen. Han saknar både närvaro och utstrålning.

De andra är skickliga skådespelare. LL Cool J (”Deep Blue Sea”) är mycket bra som korrumperad polis med samvete som spökar, liksom Dylan McDermott (”Advokaterna”) som korrumperad polis utan minsta förnimmelse av samvete. McDermott röker, bråkar och ser allmänt galen ut. Freeman och Spacey är stadiga i sina nedtonade biroller som tidningsredaktören respektive utredaren.

Vad jag gillar med den här actionthrillern är att den rätt som det är exploderar i råa och snygga actionsekvenser. Korruptionshärvan som sträcker sig från gräsrotsnivå till det absoluta toppskiktet håller filmen flytande, men ibland kan handlingen och dialogen kännas påfrestande.

”Edison” är likväl värd att hyra tack vare det skitiga samspelet mellan polisduon LL Cool J och McDermott. Utan pojkbands-Timberlake så hade det blivit en trea i betyg.

Se hellre: ”Dark Blue” med Kurt Russell. Samma korruptionstema, bättre utförande.

Johan Karlsson

Kommentarer