Dirty War

  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-02-22
  • Tagline: How do you prepare for the unthinkable?

Recension - Blu-ray/DVD

Året innan terrorbomberna briserade i Londons tunnelbanesystem dök Dirty War upp. En film vars fiktivt enkla intrig beskriver ett skräckscenario som senare blev verklighet den 7 juli 2005.

Dirty War följer 2000-talets tydliga ekvation gällande filmer vars innehåll inkluderar bombsökande och terroristjakter. En såkallad ”dirty bomb” smugglas in i landet. Islamistiska fundamentalister vill spränga bomb. Poliser vill stoppa bomb. Jakten börjar.

Formatet är på samma gång begränsande och befriande i HBO:s tv-film. De taffliga datoranimationerna förbises med en förväntan på att krutet lagts på intressanta replikskiften, men förgäves. Kampen mot terroristerna blir mer ett ytligt försök att pressa in många karaktärer och handlingsmönster på en alldeles för kort speltid. Det krävs mycket för att kunna få in perspektiv från både maktlösa politiker, arga workingclass heroes och islamiska kvinnliga poliser och i Dirty War räcker inte 90 minuter till. Dock finns ljusglimtar bland sprängda bilar och salam aleikumhälsningar men inte tillräckliga för att man på ett djupare plan ska reflektera över terrorismens problematik.

Däremot rekommenderar jag att ni ser en mer mångfacetterad och längre serie om terrorism, den amerikanska Sleeper Cell där rykten nu viskas om en andra säsong!

Stefan Björnlund

Kommentarer