Double Jeopardy

  • Svensk titel: Double Jeopardy
  • Originaltitel: Double Jeopardy
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2000-03-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-01-24

Recension - Blu-ray/DVD

Är detta en ny uppföljare till Jagad och US Marshals? Nej, visst inte, men grava likheter finns. Här jagar Jones en kvinna som är oskyldigt dömd och på rymmen. Libby Parsons lever ett idylliskt liv med sin man och sin tvåårige son. När allt en dag inte verkar kunna bli bättre, rasar hennes liv ihop. Under en seglingstur vaknar hon upp alldeles blodig och hennes man är borta. Libby åtalas för mord och hennes son tas om hand av bästa väninnan. Men i fängelset får Libby vetskap om att saker och ting inte står rätt till. Väninnan har flyttat och tagit sonen med sig och Libbys man lever fortfarande…

Double jeopardy är en juridisk term som betyder att man inte kan fällas för samma brott två gånger. Så när Libby lyckas få villkorlig dom och släpps ut, har hon bara två mål i sikte; få tillbaka sin son och finna sin "döde" man. Eftersom hon redan har fällts för mordet på honom, kan hon döda honom en gång till, så att säga, och komma undan med det. Tommy Lee Jones spelar hennes övervakare, som dock "slarvar" bort henne. Under sista halvan av filmen jagar han henne, dock i tron att hon är oskyldig.

Double jeopardy är en ganska okey thriller som lever högt på Ashley Judds spel. Hon är en fantastisk skådis som man ser för lite av (senast var i rysaren "Och han älskade dem alla" och innan dess, Heat). Hon har en unik förmåga att ge karaktärerna liv och spänningen i filmen blir extra påtaglig i hennes närvaro. Jones är ju alltid sevärd, även om han en bit in i rullen känns som, om inte sheriffen Gerard, så åtminstone hans kusin eller något åt det hållet. Filmen bjuder inte på några större överraskningar, men tuffar på ganska bra och levererar nätt och jämt det man vill ha av en film i denna genre; konspirationer, lite action och hyfsad spänning i stort sett hela vägen.

Göran Skoglund

Kommentarer