Faculty, the

  • Svensk titel: Faculty, the
  • Originaltitel: Faculty, the
  • Speltid (min): 101
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-03-31

Recension - Blu-ray/DVD

Sci-fi genrens motsvarighet till "Scream"? Kanske det. Dock inte riktigt lika bra, men filmreferenserna, spänningen och humorn finns där. Det är ju trots allt samma manusförfattare - Kevin Williamson.

En sak som är väldigt uppenbar, både för filmen och för oss tittare, är att "The Faculty" är "Världsrymden anfaller" fast på skolgården. Herrington High School är som vilken amerikansk skola som helst - här finns skönhetsdrottningen som givetvis leder hejarklacken samtidigt som hon har ihop det med football-lagets stjärna. Tönten åker på stryk varje dag och outsidertjejen får höra spydiga kommentarer från folk som av någon meningslös anledning stör sig på henne. Pundaren säljer sina hemmagjorda produkter till nyfikna elever och som pricken över i:et ska en ny tjej börja i deras årskurs.

Men så händer något som bryter det traditionella mönstret och eleverna börjar ana oråd. Snart får de veta om deras teorier, att utomjordiska varelser besatt lärarnas kroppar, är sanna eller inte.

Kevin Williamsons manus är precis som det ska vara när det kommer från honom. Det slängs in vitsiga kommentarer och filmreferenser, något som blivit lite av hans kännetecken. För regin står den begåvade Robert Rodriguez som är en annan orsak till varför den här filmen fungerar. Som ett litet plus bjuder han på de där intressanta små "experimentella" detaljerna i bildspråket som jag gillar skarpt. Som exempel kan vi ta inledningen där rollfigurerna presenteras. En efter en dyker de upp på skolgården då bilden fryses och den valda karaktärens namn visas. Helt underbart.

Skådespelarna är överlag duktiga. Elijah Wood klarar sig bra i huvudrollen och Jordana Brewster passar som vacker men divig cheerleader som sätter sig själv i första facket. Sedan är det kul att det finns så många kända ansikten bland lärarkåren (Piper Laurie, Famke Jannsen, Robert Patrick osv).

Visst finns här små fel också. Dels är rollfigurerna klassiska stereotyper, manuset innehåller några mindre logiska luckor och slutet... Lite för käckt om man säger så. Men "The Faculty" är en ungdomsrysare/sci-fi som är till för att underhålla, och den klarar uppgiften med stora marginaler. Mycket bra!

Jörgen Hansson

Kommentarer