Nacho Libre

  • Svensk titel: Nacho Libre
  • Originaltitel: Nacho Libre
  • Speltid (min): 92
  • Release (Bio): 2006-09-16

Recension - Bio

Här kommer ytterligare en film från gänget bakom "Napoleon dynamite" och "School of rock". Humor på hög nivå alltså och lägger du till Jack Black i den blandningen så kan det väl inte misslyckas - eller?

"Napoleon Dynamite" slog ner som ett blixnedslag 2004. T-shirts såldes som smör i solen och Jared Hess geniförklarades efter att ha gjort en så pass omtyckt film med sån liten budget. Humorn i den filmen var på en "torr" nivå men fick många av oss att gapskratta i biosalongerna världen över. När rykten om att Jack Black skulle samarbeta med denne regissör började florera runt på Internet, väcktes således en stor nyfikenhet.
Jack Black är som klippt och skuren för rollen i "Nacho Libre". Frågan är om inte rollen är skriven för just denne man som tar ut alla svängar som finns till sitt maximum.

Nacho är en man som haft en dröm sedan han var liten. En dröm om att få vara en hjälte som är hyllad och omtyckt av den omvärld som omger honom. Han växer dock upp i ett kloster på den mexikanska landsbygden och drömmen glider allt längre ifrån honom. Nacho är en överviktig man som jobbar som (en illa omtyckt) kock på hans barndomskloster. Men tiderna är svåra och anledningen till att han de hemlösa barnen inte tycker om hans mat är att han inte får pengar till att köpa råvaror.En dörr öppnar sig med en möjlighet till att bli den hjälte han alltid velat vara och Nacho anmäler sig till Lucha Libres brottningsturnering. Han förlorar men inser att bara genom att delta tjänar han pengar så att maten han tillagar kan spettsas till med nya kryddor och färska grönsaker.

Hans brottning är dock inte accepterat av varken GUD eller klostret och när nyheten kommer upp är Nacho inte längre välkommen. Han börjar då en kamp om att vinna klostrets respekt, en kvinnas (nunnas) hjärta och kanske lite kändisskap.

Som tidigare sagt så gör Jack Black filmen sevärd. Har du sett trailern och förväntar dig en film att skratta högt åt kommer du däremot bli besviken. Humorn är torr och skämten är lite väl förutsägbara och återkommande. "Napoleon Dynamite" satte ribban för den här typen av film och humor på bioduken. Den ribban blev väldigt hög och det är svårt att komma upp i samma nivå.

Likheterna filmerna emellan är många men även om du känner igen det och inte skrattar lika mycket till denna filmen så har den ett relativt högt underhållningsvärde.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer