Fallet G

  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-07-12

Recension - Blu-ray/DVD

Är det något svensk filmindustri producerar så är det polisfilmer. På löpande band. Och vi gör det ofta riktigt bra. Särskilt Beck- och Van Veeteren-filmerna har en hög lägstanivå.

Gammal är äldst. Coolhesa Sven Wollter spelar pensionerade kommissarie Van Veeteren med stor tyngd. I denna avslutande berättelse baserad på Håkan Nessers bok med samma namn dyker nya ledtrådar upp i kommissariens enda olösta fall; fallet G. Dessutom är bokmalen på väg att bli farfar. I tillbakablickar behandlas Van Veeterens ansträngda relation till sin son samt den tidpunkten när han blev provocerad att klå upp en misstänkt poolmördare. Full rulle och mycket Wollter alltså, vilket är en ytterst lyckad kombination.

Skådespeleriet känns väldigt naturligt precis som i tidigare kapitel i filmserien. ”Fallet G” är en händelserik, spännande och intressant polisfilm. Dåtid knyts ihop med nutid. Yrkesliv kolliderar med privatliv. Kolla gärna in ”Carambole” först för mer detaljer kring den väsentliga far och son-relationen som ekar i ”Fallet G”. G:et i ”Fallet G” är missvisande eftersom filmen förtjänar VG+ i betyg.

Johan Karlsson

Kommentarer