Feed

  • Svensk titel: Feed
  • Originaltitel: Feed
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-01-03
  • Tagline: Can you stomach it?

Recension - Blu-ray/DVD

Texten på baksidan av fodralet ger mig en hint om vad det hela kommer att handla om redan innan jag lägger skivan i DVD-spelaren. En psykologisk thriller som tar dig med in i en värld av Gainers och Feeders – en subkultur av sjuka människor som får en erotisk njutning i att antingen mata eller bli matade. Varningssignalerna för en mindre lyckad film är tydliga men när den jämförs med filmer som "När lammen tystnar" och "Se7en" blir jag ändå nyfiken.

När jag tar mig igenom filmen är jag glad att jag åt innan jag tryckte på play och om jag inte hade gjort det hade jag troligen inte varit kapabel till att göra det av mitt illamående. Filmen lyckas således med ett av sina syften – att påverkas så mycket att jag mår dåligt.

Men filmens vilja att nå sitt huvudsakliga budskap är lika tydlig som budskapet i sig självt. Vem är det egentligen som är sjuk och kanske ännu mer – vem avgör vad som är sjukt och inte?

Producerad i Australien och utspelad i samma land tillsammans med USA är detta en film om en polis vars jobb baseras på att kartlägga illegala subkulturer på nätet. Han nästlar sig in i Feeders-kulturen och lyckas hitta en man som genom live webcam visar hur han dödar sina offer genom att mata ihjäl dem. Det hela blir en katt och råtta-lek och det som är bra med det hela är prestationen från Alex O’Loughlin som spelar Michael Carter – den psykopat polisen Philip jagar. Jag drar genast paralleller till Christian Bale i "American Psycho" och det är verkligen en komplimang.

Det som inte är bra med filmen är stora delar av det övriga men kanske framförallt klippningen och musiken. Både kvaliteten på klippningen men också att regissören gör budskapen så tydliga att det inte lämnas något till egen spekulation och eftertänksamhet - förrän i sista bildrutan.

Slutscenerna är en tvist i sig som får dig att åtminstone fundera på filmens budskap. Oväntat? Ja kanske. Löjligt? Måhända, men iallafall inte det lyckligt genomtänkta Hollywoodslut som många förväntar sig.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer