Charles Nonsens

  • Speltid (min): 54
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-02-02
  • Tagline: Charles Nonsens blev ju hatad av pressen, och exempelvis totalsågad i Expressen minns jag! Men sedan

Recension - Blu-ray/DVD

För en påläst filmvetare som jag ju är, brukar sällan de filmer som jag förväntas recensera komma som någon större överraskning. Men av någon outgrundlig anledning så har jag totalt lyckas undgå denne "Charles Nonsens". Vid det laget borde jag gjort min medborgerliga skyldighet och googlat lite, men jag tänkte att det skulle vara intressantare att ploppa in skivan i min dvd-spelare, och låta mig överraskas över dess innehåll. Det enda jag hade att gå på var ett fult avskalat omslag med en ännu fulare avskalad gubbe på. Jag förstod att detta var titelfiguren. Sedan så läste jag på baksidan att filmen (eller teveserien som det senare skulle visa sig vara) hade hatats unisont av en hel presskår när den ursprungligen utkom 1986. "Kontroversiellt", vrålade jag, och körde igång filmen.

Efter ett par minuter in i det första avsnittet så satt jag i min stol som ett utsträckt frågetecken. Jag kunde inte för allt i min värld begripa vad det var jag beskådade. Efter ett snurrigt intro som, även om det är på svenska, måste ha undertexter för att ens vara möjligt att förstå, så började det, och det var inte längre tecknat. Tydligen så tyckte filmens regissör, Johan Hagelbäck, att det var ett genidrag att blanda animation och spelfilm, och själv spela rollen som Charles sliskiga manager. Var och ett av de sex avsnitten handlar om hur denna manager ska försöka sälja in Charles musik till olika personer, med hjälp av en "musikvideo" som går ut på att Charles känner på en (naken) kärring, och gissar fel på vad det är. Det hela är otroligt sunkigt, pubertalt och inte kul någon jävla stans.

Jag kan inte förstå hur någon kan skratta åt denna plumphet. Kanske så har man försökt att göra det så tråkigt och dåligt att det blir roligt, men i så fall så har man misslyckats radikalt. Det känns bara obehagligt sunkigt att titta på, och det är pinsamt hur SVT överhuvudtaget kan ha visat någonting så värdelöst. Kanske så är det någonting essentiellt som jag missar i detta, kanske så förstår jag inte det roliga i en tecknad gubbe med löjlig röst som gör samma snuskiga saker om och om igen. Kanske så är jag för korkad för att inse kultvärdet i detta, men man borde väl snarare grävt ner skiten i en grop i skogen än att tryckt upp tusentals dvd-kopior av den.

Att köpa "Charles Nonsens" på dvd är ett slöseri med pengar som saknar motstycke. Jag lovar att ni kommer att finna mer nöje i att krossa era fingrar i ett skruvstäd, än ni någonsin kommer att göra i denna film. För dessa pengar får man sex stycken väldigt korta avsnitt av en teveserie som saknar existensberättigande, samt två lika värdelösa kortfilmer. Efter den dryga timmen så är det slut, om någon nu orkar titta på idiotin så länge. På filmens baksida så står det att Johan Hagelbäck är en av Sveriges främsta animatörer. Om så är fallet så klarar Sverige sig nog utan tecknad film i fortsättningen.

Kim Ekberg

Kommentarer