Dresden - Tredje rikets sista dagar

  • Svensk titel: Dresden - Tredje rikets sista dagar
  • Originaltitel: Dresden
  • Speltid (min): 145
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-02-21

Recension - Blu-ray/DVD

Andra världskriget är i princip slut, men Hitlers trupper har ännu inte gett sig. På ett krigssjukhus i Dresden arbetar sjuksköterskan Anna tillsammans med sin älskare Alexander, en ung skicklig kirurg. Hon lever ganska lyckligt med sin familj; pappa överläkaren som avgudar henne, sin nazistiska lillasyster. Anna opponerar sig inte mot den nazistiska diktaturen, men hon dansar till amerikansk musik och är vän med en sjuksköterska vars man är jude. Hennes liv förändras för alltid när Robert, en engelsk flygare störtar under en flygräd och lyckas gömma sig på sjukhuset. Anna upptäcker honom men anger honom inte.

Medan den brittiska militärledningen planerar en enorm bombningsräd mot Dresden förändras huvudpersonernas liv i grunden; Anna och Robert blir förälskade, samtidigt som Annas pappa planerar att fly Tyskland med sin familj, och Dresdens invånare börjar tvivla på Tysklands nära förestående seger.

Det här är en mäktig film vars actionscener står sig väl. En skön undergångsstämning finns hela tiden, som accentueras av att ljuset är grått och olycksbådande. Filmens realism understryks av att kameran ibland blir ryckig och fotot svartvit, ibland får man känslan att man tittar på en dokumentär. Många scener stannar också i minnet. De tyska barnen som sjunger en antisemitisk ramsa efter en judisk man. En liten pojke som vill ta livet av sig sedan hans bror blivit skjuten. En gråtande ung soldat som skjuter gamla i källaren så de ska slippa att kvävas till döds. Anna och Roberts kärleksmöte.
Skådespelarinsatserna är genomgående bra, särskilt Felicitas Woll är fin som den naiva Anna som blir vuxen under de här dagarna.

Problemet med filmen är den är för lång och vill få in för många historier på samma gång. Det är som om Stefan Kolditz inte riktigt litar på att en viktig händelse i andra världskriget och en förbjuden kärlekshistoria är material nog, utan måste stoppa in bihistorier i manuset: Annas väninnas äktenskap med en judisk man och Annas pappas smuggel av morfin känns som överflödiga inslag. Dessutom undrar man hur det är möjligt att en jude kunde leva i Dresden med sin tyska hustru utan att ha skickats till läger? Bombningen av Dresden skildras dessutom som varande endast några dagar, i en stor räd på en hyfsat oförstörd stad. I verkligheten hade Dresden blivit bombad flera gånger innan den största räden som skildras i filmen. Men det är en stark anti-krigs film med många starka scener och fina rollprestationer.

Den här filmen gjordes direkt för TV, vilket kanske förklarar att det inte finns något extramaterial alls. Synd, det hade varit intressant med intervjuer av skådespelarna och kanske också av överlevande.

Eleni Schmidt

Kommentarer