Dane Cook: Vicious Circle

  • Speltid (min): 210
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-11-28

Recension - Blu-ray/DVD

Ibland förvånas man över hur två sidor av samma mynt kan te sig så olika. Speciellt om myntet är ståupp-komikern Dane Cook. För vem vill minnas Dennis Rodmans uberfåniga sidekick i kalkonen Simon Sez? Vem kommer ihåg Cook från det kassa knutteskräpet Torque eller birollen som kock i Waiting?

Ingen har förmodligen ägnat någon större tanke åt Cooks filmkarriär eller den senaste gullrullen Employee of the Month. Men varje gång man ser Burger Kings välkända logga skrattar man inombords eftersom man minns killen som en gång fick ett jobb på ”The BK-Lounge”. Om det här är främmande har du förmodligen inte stött på det avvikande yrvädret som går under namnet Dane Cook och då har du nog förmodligen inte heller sett hans senaste förolämpande hopkok Vicious Circle.

Som namnet antyder handlar det om återkommande elakheter. Man känner tidigt igen sig i den högljudda innekillen med krusigt hår man en gång för länge sedan råkade på i ett Comedy Central-avsnitt. Cooks komik kan te sig ansträngd för vissa men är fullt naturlig för Dane själv. Den är lika delar svart komik som intelligent pubertetshumor, allt i en salig blandning av förträngda barnminnen och sviktande mansroller. Det som dock skiljer Cook från merparten av Amerikas uppvuxna college-humorister är en medvetenhet om hur man går över gränsen och samtidigt lyckas roa dem som ligger på en engelsk humornivå. Dane Cooks mimik balanserar mellan pojksöthet och en genomtänkt och underbart komisk elakhet, allt i ett gastande som man aldrig vill ska tystna.

Vicious Circle påminner stundtals mer om en rockkonsert än ett standup-nummer, både när det gäller den cirkel Dane rusar runt i och samtidigt då han hittar nya vänner i publiken. Cooks observationer om förhållandet till sin blottande far, hans obekväma vardagliga händelser och känslorna för den heterosexuella relationens typiska könsroller passar alla in i det Dane-universum man känner igen från tidigare uppträdanden. Har man inte stött bekantskap med honom tidigare är det god tid att stiga in i hans Vicious Circle.

Stefan Björnlund

Kommentarer