2019 The New Barbarians

  • Svensk titel: 2019 The New Barbarians
  • Originaltitel: I nuovi barbari
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-04-25

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 2019. Efter ett globalt kärnvapenkrig ligger världen i ruiner och mänskligheten består av spillror, utspridda här och där över världen. De flesta människorna vill inget hellre än att hitta fler kamrater och drömmer om en plats där civilisationen fortfarande lever och frodas. Men de har inte bara oddsen emot sig, utan även en sekt som kallar sig för tempelriddarna. Deras tro är att civilisationen för alltid är borta och deras mål är att döda varje levande människa som straff för att ha förstört planeten. Tempelriddarna leds av den onde och sadistiske One som inte räds någon på sitt korståg.

De enda som har en chans att stoppa honom är vapenbröderna Scorpion och Nadir, två hårdingar som inte backar för en fight och inte heller tvekar för att hjälpa de svagare. Men räcker det med bara två man för att stoppa Ones armé?

Åh, vad det här är härligt! Jag fullkomligen älskar sådana här postapokalyptiska B-filmer som ger järnet och inte bryr sig om vad folk tycker. Regissören Enzo G. Castellari berättade i en intervju att han ser filmen som en futuristisk western med fula miljöer (tänk grustag utanför Rom) och väldigt låg budget för rekvisita och kostym. Vad som däremot inte saknades under inspelningen var inspiration, vilja och motivation. Som Scorpion och Nadir ser vi Giancarlo Prete (en veteran hos Castellari) och den alltid lika coola blaxploitationstjärnan Fred ”The Hammer” Williamson, som de yngre kanske mest känner igen från ”From Dusk Till Dawn”.

Filmen är späckad med 80-talsfuturism, dvs. mohikanfrisyrer, hottade beachbuggys med diverse monterade vapen, rustningar som ser ut som en blandning av amerikanska fotbollsspelare och stormtroopers och framförallt ett riktigt skönt soundtrack signerat Claudio Simonetti (som med sin grupp Goblin arbetat mycket tillsammans med Dario Argento). Givetvis finns det lite relativt lättklädda flickor med, bland annat den ljuva Anna Kanakis som var Miss Italien 1977. Någon större talang som aktris visar hon dock inte upp här men det är å andra sidan ingen som förväntar sig heller.

Är detta en bra film? Nej, det kan jag inte påstå. Är detta en underhållande film? Definitivt! Betyget blir en stark trea, mindre kan jag bara inte ge den. Så ladda upp med popcorn, stäng av hjärnan och njut!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer