Dog Bite Dog

  • Speltid (min): 104
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-07-04

Recension - Blu-ray/DVD

Labbrapport: ”Dog bites Dog”
Av: Kim Ekberg

Tja på er! Nu undrar ni säkert vad fan jag har hittat på för skit nu. Det ska jag tala om för er, låt mig föra er tillbaka ungefär två dagar i tiden. Nu är vi två dagar tillbaka i tiden. Jag hade ingenting att göra, så jag började städa i ett gammalt skåp från stenåldern, och hittade en massa papper som jag av någon anledning sparat sedan grundskolan. Innan jag slängde skiten så studerade jag länge och noga pappren med min mest nostalgiska blick. Någonting jag mindes med extra stark avsky var de labbrapporter som vi varje kemilektion tvingades skriva. Därför så tänkte jag att det vore kul och tacksamt att använda labbrapportsmallen till att recensera den här tråkiga filmen med. Ni som inte skriker av glädje kan ju gå ut i solen och leka, eller gå in på http://www.vujer.com , eller något. Jag skiter i vilket. Bzaaaaaaaapp! Nu är vi i nutiden igen. Då börjar labbrapporten!


Uppskattning:
Min uppgift är att se på den dvd-aktuella filmen ”Dog bites Dog”. Jag kom direkt att tänka på en annan film som hette nästan samma namn; ”Man bites Dog”. ”Den var ju bra, så då är säkert den här också bra”, tänkte jag. Men den här filmen handlar istället om någon ung man som mördar folk, och en ung polis som försöker stoppa honom, och sen så fajtas de på slutet i en oundviklig duell. Det där låter ju onekligen lite spännande. Men sedan så kollade jag på omslaget för att se vad presscitaten sa, men det var ingen som sa så mycket om hur bra filmen är, utan vad alla fokuserade på var istället hur våldsam den är. Vad är det med folk och våld egentligen? Blir en film bättre automatiskt för att den innehåller krossade skallar och brutna armar? Det tycker inte jag, så därför så tippar jag att jag kommer att tilldela denna film en tvåa på en skala från ett till fem.

Utförande:
Jag såg på filmen på en HD-Tv, fast på vanlig dvd, så det spelade ingen roll. Jag hade inte heller några popcorn eller andra tillbehör, eftersom det var på morgonen och jag fortfarande hade tandkrämssmaken i käften. Filmen var ganska så lång, men jag lyckades hålla tålamodet uppe nästan hela vägen till slutet då jag kanske fingrade lite på ”title remain”-knappen. På det hela taget ger jag min egen insats i att se på filmen en stabil trea.

Reslultat:
Som jag misstänkte så handlade filmen mest om våld och brutalitet, utan så mycket tankeverksamhet, vilket ogillas. Filmen försökte egentligen vara lite politisk, genom att behandla ämnet Kambodjanska barn som tvingas ordna sig åt illegala boxningsmatcher. Detta ämne droppas dock ganska så kort efter att det tagits upp. Filmens protagonist och antagonist är lika sympatiska båda två, vilket är väldigt osympatiska. Det dras en rövare i att försöka förklara deras hårdhet genom att de haft traumatiska uppväxter, men det ser jag inte som någon riktig ursäkt till den bärsärkagång i blod och våld som de båda utför. Man vet inte riktigt vem man ska heja på, och det spelar inte riktigt någon roll heller då filmens egentliga huvudperson heter Övervåld, och är lika tråkig som de mänskliga rollerna. Det är något fel med filmbranschen då det är fullt ekonomiskt möjligt att släppa en film vars enda ”kvalitet” är våldet, och sedan leva på det. Uppenbarligen så finns det ju någon gen i människan som gör att man vrider huvudet mot snarare än bort då man passerar en bilkrasch, men det är ju en sjuk gen som inte bör uppmuntras. Filmen bär också på en kärlekshistoria för att alla morsor ska ha någonting att roa sig åt, men det känns bara som ett fett ok som man lika gärna kunde ha kastat av sig och klarat sig bättre utan. Mellan blodskvätten så kan det bli pinsamt smörigt, och en kinesiska sjunger ”You are my sunshine” på svajig engelska. Skulle det inte vara så tråkigt så skulle det nästan vara roligt, men ork4. Nej, den här filmen gillade jag sannerligen inte. Det får bli en tvåa, precis som uppskattat. (Man skrev i själva verket uppskattningen i dessa labbrapporter sist, så att man redan visste resultatet, och därav kunde gissa rätt, vilket gav ett bättre betyg.)

Sammanfattning:
Jag uppskattade att jag skulle ge filmen två, och det gjorde jag också.

Kim Ekberg

Kommentarer