Christopher Columbus: The Discovery

  • Svensk titel: Christopher Columbus: The Discovery
  • Originaltitel: Christopher Columbus: The Discovery
  • Speltid (min): 116
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-11-30

Recension - Blu-ray/DVD

1992 firades 500-årsjubiléet av Christopher Columbus ”upptäckt” av Amerika och inte mindre än två filmer om denna historiska händelse släpptes. Den ena var Ridley Scotts ”1492 – upptäckten” och den andra var ”Christopher Columbus: The Discovery” som nu har släppts på svensk DVD.

Historien är bekant och jag tänker inte gå in på den i detalj. Vi får följa den målmedvetne genuesaren Christobal Colon (Columbus) i hans planer att segla över världshavet och bli berömd. Det är till slut Spaniens kung, men framförallt drottning, som ger honom tillstånd att resa och ordnar med skepp och besättning. Detta trots att Tomas dé Torquemada, drottningens biktfader och storinkvisitor, protesterade högljutt och hävdade att hela projektet var en hädelse mot Gud. Nåväl…

Under resans gång får besättningen på Santa Maria, Pinta och Niña utstå allt möjligt elände, såsom stormar, myteriförsök och allmän oordning. Till slut når de vad Columbus då tror är Indien men som vi alla vet egentligen var Amerika. Resten är som vi säger historia…

När producentparet Alexander och Ilya Salkind är i farten brukar det betyda påkostade och storslagna filmer, minns bara ”Superman” och ”De tre musketörerna”. När jag såg att det var dessa båda herrar som låg bakom även denna film, plus Bond-regissören John Glen, förväntade jag mig inget mindre än stordåd, eller åtminstone en hygglig äventyrsfilm med spektakulära scener. Tyvärr blev jag besviken. Visst, filmen är välgjord och de tre skeppen (tre autentiska skepp som teamet faktiskt använde för att segla samma väg som Columbus!) är magnifika. Problemet är att det aldrig blir särskilt spännande. Detta kan förstås bero på att historien är känd sedan länge och vi vet alla hur det slutar, men berättande lämnar definitivt mer att önska.

Ett större problem är valet av skådespelare. George Corraface gör godkänt ifrån sig i titelrollen, en roll han fick ta över från Timothy Dalton bara tre dagar innan inspelningen startade. Hans kära hustru spelas av Catherine Zeta-Jones i en tidig och liten roll och det finns inget att klaga på där heller. Men hur man tänker när man väljer att låta rollen som Kung Ferdinand av Spanien gå till Tom Selleck(!) kan jag för mitt liv inte förstå. Inget ont om Selleck i sig, men här är han så fel som det bara går. Då är det betydligt bättre med Marlon Brando som Torquemada, även om det närmast är en cameo. Det är också intressant att se Benicio Del Toro i en intensiv roll.

”Christopher Columbus: The Discovery” är en OK äventyrsfilm, varken mer eller mindre, och betyget blir en ganska svag trea.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer