Calibre 45

  • Svensk titel: Calibre 45
  • Originaltitel: .45
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-01-09

Recension - Blu-ray/DVD

Milla Jovovich (”Resident Evil”) spelar Kat. Filmen inleds med att hon tittar rätt in i kameran och lovordar pojkvännen Big Als (Jeff i ”Saw III”) färdigheter i sängen. Det här illusionsbrytande greppet återkommer med jämna mellanrum när olika karaktärer en åt gången vänder sig till åskådaren för att kommentera olika skeenden i handlingen, vilket ger mer kött på benen. Funkar rätt bra som temposänkare och övergångsmekanism.

Huvudpersonerna är alltså småskurkarna Kat och Al som säljer stulna brödrostar och vapen. Als betydligt mildare polare (Stephen Dorff) och Kats bisexuella tjejkompis tillhör också persongalleriet. Storyn är inbakad i fula ord, brott och sex. Polisen försöker i ett tidigt skede sätta dit Al, men misslyckas. En olaglig indier försöker därefter sno parets tv och får storspö av lunsen Al. Han är en farlig man, den där Al, med sin misstänksamhet och sitt kontrollbehov. Kat gör vapenaffärer vid sidan av. I ett berusat tillstånd slår det slint när Al ger sig på Kat. Hon blir brutalt misshandlad, hotad med kniv och förnedrad. En chockad Kat hamnar i förnekelse och stannar kvar hos sin plågoande, fast efter en tid ruvar hon på hämnd.

”Calibre 45” säger sig vara en actionfilm. Det är jag inte beredd att hålla med om. Filmen är snarare ett spretigt drama med gangsterinfluenser, kryddat med lite svart humor på sina ställen. Dvd-omslaget visar en svartklädd Jovovich med två puffror, men så vitt jag minns avfyrar hon inte ett skott i hela filmen! Det är inte frågan om någon ”Kill Bill”. Våldet som förekommer är inget popcornvåld.

Misshandelsscenen är hemsk. Angus MacFadyen är övertygande som svinet Al. Och det är härligt att se vad actionbruden Milla Jovovich går för, nu när hon får en mer seriös roll. Visst spelar hon tuff och visst visar hon brösten än en gång, men det är de andra scenerna som imponerar, de sårbara scenerna. Kat är mestadels trovärdig filmen igenom, men övergången från utsatt offer till manipulerande hämnerska går för fort. Kunde ha fått lite mer tid. Problemet ligger nog i att brytpunkten i filmen (misshandeln) kommer för sent. ”Calibre 45” som helhet? Spretig men bra.

Johan Karlsson

Kommentarer