Dark is rising - En ring av järn

  • Svensk titel: Dark is rising - En ring av järn
  • Originaltitel: The Dark Is Rising
  • Speltid (min): 95
  • Release (Bio): 2007-10-26
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-02-27

Recension - Blu-ray/DVD

The Dark is Rising – en ring av järn är en filmatisering av Susan Coopers äventyrsserie. Det finns en bra story att bygga denna film på och det tråkiga i denna historia är att man misslyckas redan i den svenska översättningen av titeln. För det första: Blanda inte svenska och engelska det är bara fantasifattigt och korkat. För det andra: Vilken ring och vilket järn? Jag har inte lyckats hitta något sådant i filmen. Detta är ett mycket tarvligt sätt att behandla originalet på och FOX borde skämmas. Se filmen innan ni sätter titel!

Filmen handlar om den 13 årige Will Stanton som fyller 14 under jullovet. Familjen har just flyttat till en pittoresk liten engelsk by på landsbygden som ruvar på fantastiska hemligheter. På sin födelsedag avslöjas hans märkliga krafter en efter en och han får snart reda på att han är den efterlängtade sökaren som de gamla har väntat på. Han är den sjunde sonens sjunde son som enligt den kristna mystiken får clairvoyanta gåvor av gud. I denna berättelse får killen dessutom som bonus, superkrafter som han kommer behöva, när han ska leta upp de sex gömda tecken som ska hjälpa honom att besegra mörkret.

Ta en matberedare. Stoppa i lika delar ”Star Wars”, ”Harry Potter”, ”Narnia” och ”Da Vinci-koden” fluffa upp med lite specialeffekter i världsklass. Kör i beredaren till en jämn smet och lägg över i en stor kastrull. Späd med vatten. Koka tills alt tappat all smak och karaktär. Krydda med en massa olika magiska karaktärer och tidsresor. Låt ingenting sticka ut men fortsätt att koka. Till slut servera när det kallnat tillsammans med grogg och ostbågar.

Denna film saknar totalt allt vad spänning, djup och jag vågar påstå att regissören behöver gå i terapi för att hitta tillbaka till fantasin. Alla förutsättningar är rätt. Budgeten verkar det inte vara något fel på, inte heller skådespelarna. Men det finns ingenting som knyter samman storyn. Den är träig och ytlig. Det ges aldrig någon möjlighet att identifiera sig med någon och särskilt inte huvudpersonen. Det är för många ingredienser och de är slarvigt behandlade av kocken. På sin höjd skulle detta kunna fungera som pilotavsnitt till en barn/ungdomsserie till exempel på jullovsmorgnarna… men i långfilmsformatet… nej tack. Se någon av de filmer i genren igen istället, det finns ju riktigt många bra. Hoppas att någon med lite talang ger sig på detta projekt igen med en likadan budget, för det hade varit skoj att se den utan att känna sig helt tom inombords.

Mattias Svensson

Kommentarer