Flood

  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-03-19

Recension - Blu-ray/DVD

En intet ont anande kuststad i Skottland får smaka på en ödeläggande flodvåg som vilken surfare som helst skulle dö för. Centrala London ligger snart i riskzonen för ett liknande öde, men alldeles för optimistiska beräkningar säger att barriärerna ska klara av de enorma vattenmassorna. Den ende som hävdar motsatsen är den sansade professorn Leonard Morrison. Leonard, hans pappahatande son Rob (Robert Carlyle) och sonens exfru Sam utgör de tre marinexperter som måste kämpa mot moder natur i ur och skur för att rädda människoliv.

Klyschorna radas upp:

1. När en katastrof inträffar vill alla försonas. Rob älskar plötsligt pappsen, trots att han var frånvarande under barndomen. Rob vill plötsligt ha tillbaka exet som han knappt ville träffa.

2. Myndigheterna är inkompetenta och en säregen forskare vet alltid bäst.

3. Militärens lösning är alltid att bomba, trots att hjältarna är på väg att lyckas.

4. På slutet måste någon offra sig och vem det blir är uppenbart.

”Flood” är en brittisk katastrofthriller som hade potential att bli ganska bra, men det blev den inte av någon anledning. Skådespelarna gör helt okej ifrån sig, men man känner inte tillräckligt för deras rollfigurer. Det är snarare storyns fel. Den känns enformig och utdragen. Mörka, instängda utrymmen. En massa vatten. För mycket vattentrampande myndighetssnack. Oförlåtliga klyschor. Mindre budget än gängse katastroffilmer.

Nej, det här var ingen höjdare. Jag upplever filmen som småseg och oengagerande. ”Flood” är som en blandning av ”The Day After Tomorrow” och ”Poseidon”, fast sämre. Inget att göra vågen för.

Johan Karlsson

Kommentarer