Firecracker

  • Svensk titel: Firecracker
  • Originaltitel: Firecracker
  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-03-19

Recension - Blu-ray/DVD

Stackars Jimmy har det inte så lätt. Hans pappa är galen, mamman är djupt religiös (och lite smågalen hon också) och den äldre brodern är en alkoholiserad pennalist som ständigt hånar sin lillebror för dennes passion för pianospel. ”Glöm det där jävla pianot, du ska jobba som en riktig man din lille jävel!” Typ.

När ett tivoli kommer till den lilla staden Wamego blir Jimmy fascinerad av den sorgsna sångerskan Sandra och önskar att han kunde rymma hemifrån och istället följa med sällskapet som pianist. Sandra förklarar så gott hon kan att han bör hålla sig borta från henne, och från tivolit i helhet. Detta lyssnar Jimmy givetvis inte på utan besöker Sandra flera gånger. När brodern får reda på detta blir han skogstokig och misshandlar Jimmy brutalt. Samtidigt blir tivolichefen Frank varse om Sandras besök och blir minst lika tokig han och låter än en gång nävarna tala Sandra till rätta…

Hur länge orkar någon stå emot upprepad fysisk och psykisk misshandel? När Jimmys bror en dag mystiskt försvinner börjar stadens polis undersöka händelsen. Allt eftersom mer och mer klarnar försvinner den känsla av småstadsidyll som tidigare varit så stark i Wamego…

Steve Baldersons ”Firecracker” är till viss del baserad på en sann historia, om en mordhistoria som ägde rum i hans hemstad Wamego i mitten av 50-talet. Balderson har dock tagit stora friheter och säger själv att det mesta är fiction. Resultatet är en tät och välspelad thriller med stora element drama. Balderson experimenterar en hel med filmmediet och blandar svartvitt med färg, ett grepp som ger extra dimension åt filmen.

Det är skådespelarna som imponerar mest i ”Firecracker”. Unge Jak Kendall gör en otrolig insats och är extremt trovärdig som den sköre Jimmy. Det här är hans första, och hittills enda filmroll men jag hoppas verkligen att vi kommer att få se mer av honom i framtiden. I dubbla roller som modern och sångerskan Sandra ser vi den rutinerade aktrisen Karen Black som här får spela ut dubbla register. Imponerande! I en annan dubbelroll, som brodern David och tivolichefen Frank ser vi ingen mindre än före detta Faith No More-sångaren Mike Patton. Även han får spela två vitt skilda karaktärer och gör det mycket, mycket bra.

”Firecracker” är på intet sätt en lättsam film och är knappast något man stoppar i DVD-spelaren en fredagkväll för att mysa lite tillsammans med sin älskling och en bunke popcorn. Det är en gripande film som känns lite som ett knytnävsslag i magen. Jag kan bara påminna mig att jag känt något liknande en gång tidigare och det var när jag såg ”I krigarens själ”.

Men! Låt er för guds skull inte skrämmas iväg av detta, utan vik två timmar av ert liv till att se denna välgjorda och välspelade film. Jag tror inte att ni kommer att ångra er.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer