Lady Snowblood - Blizzard From the Netherworld

Recension - Blu-ray/DVD

Yukis mamma hade det inte så lätt. Efter att ha bevittnat mordet på sin make och son blev hon skändad och misshandlad av ett gäng banditer och hon hann inte hämnas på fler än en av dem innan hon blev arresterad och fängslad för mord. Väl inne i kvinnofängelset gav hon sig själv till varje manlig väktare hon kunde se, allt i syfte att bli gravid. När så dottern Yuki föds sker det inte utan problem, modern hinner knappt föra över sitt hämndbegär till Yuki innan hon avlider. En av medfångarna tar Yuki till sig och ser till att hon får lära sig konsten att hantera ett svärd.

Knappt 20 år senare vandrar den undersköna Yuki, eller Lady Snowblood som hon nu kallas i folkmun runt och dödar folk mot betalning. Det yttersta målet är att utgjuta hämnd på de banditer som dödat hennes familj.

Det är ingen hemlighet att Quentin Tarantino brukar låna friskt från olika filmer när han själv ”skapar”, och det är definitivt ingen hemlighet att just ”Lady Snowblood - Blizzard from the Netherworld” tillsammans med uppföljaren ”Lady Snowblood II - Love Song of Vengance” ligger till grund för ”Kill Bill”-filmerna. Det är inte bara idén med en svärdsvingande skönhet han lånat utan hela konceptet med att dela upp filmen i kapitel. Dessutom är viss musik tagen rakt av från ”Lady Snowblood” och likaså ett flertal scener.

Meiko Kaji som spelar titelrollen är enormt vacker och har hundraprocentig närvaro framför kameran. Det är en ren fröjd att se henne hugga av diverse kroppsdelar på folk och se det minst sagt överdrivna blodsprutandet. Filmen är snyggt fotad och musiken bygger upp en fin stämning.

Jag kan verkligen rekommendera ”Lady Snowblood - Blizzard from the Netherworld”, inte bara till er som brukar uppskatta japansk film utan även till er andra som kanske inte är lika väl bevandrade inom den asiatiska filmfloran. Det är en mycket snygg film, spännande och underhållande. Dessutom kan det vara kul att se var Tarantino får sin inspiration ifrån.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer