Flashman

  • Svensk titel: Flashman
  • Originaltitel: Flashman
  • Speltid (min): 89
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-08-24

Recension - Blu-ray/DVD

Det pågår en brottsvåg i London. Förutom en liga med kvinnliga falskmyntare härjar även en osynlig bankrånare i staden. Det finns bara en person som kan få ordning på detta – Flashman!

Lord Burman är en rik jäkel, sådär rik att han kan göra vad han vill, när han vill och till vilket pris som helst. Utan några som helst utmaningar blir dock livet ganska tråkigt och vilket bättre sätt att piffa upp tillvaron lite än att dra på sig lite fräcka trikåer och spela superhjälte? Voila, Flashman är här! Jakten på falskmyntarna och den finurliga skurk som stulit ett osynlighetsserum från en forskare tar Flashman på en resa till det exotiska Beirut. I hälarna har han en tafflig kommissarie från Scotland Yard som närmast får inspektör Closeau att verka proffsig. Hur ska detta sluta?

”Flashman” är en otroligt underhållande liten sak från 1967, en fransk-italiensk samproduktion som utspelar sig i London och Beirut. Aaah, känner ni hur filmvärlden bygger broar mellan länder? Det är tydligt att man tagit inspiration från den amerikanska ”Batman”-serien som då visades på TV och även om det saknas tecknade bubblor med ”Sock!”, ”Poff!” och ”KaBlam!” i filmen så är campnivån fortfarande hög.

Visuellt sett är filmen en fest. Kvinnorna springer omkring i de senaste modekläderna – vilket i nutid mest påminner om Austin Powers-filmerna – och effekterna är av det praktiska slaget. Ingen cgi här inte, istället blir det ett flitigt användande av miniatyrer och uppsnabbad film. Hysteriskt roligt!

Jag måste säga att ”Flashman” var en glad överraskning! Regissören Mino Loy såg till att jag satt med ett fånigt leende på läpparna under hela filmen och faktum är att jag önskar att det fanns åtminstone en uppföljare som jag kunde se fram emot.

”Flashman” är långt ifrån perfekt, men satan så roligt jag hade när jag såg den! Jag kommer utan tvekan att se om den flera gånger.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer