Brudens bäste man

  • Svensk titel: Brudens bäste man
  • Originaltitel: Made of Honor
  • Speltid (min): 97
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-10-08

Recension - Blu-ray/DVD

Tom (Patrick Dempsey) har en framgångsrik karriär och lever livet som eftertraktad ungkarl i New York. Hans bästa vän Hannah (Michelle Monaghan) har länge betytt mycket, men först när hon reser iväg en tid inser Tom att det är henne han älskar och vill leva med. Men när Hannah återvänder till New York visar det sig att hon förlovat sig med Colin - en charmig skotte. Dessutom vill hon att Tom ska vara hennes ”brudtärna” på bröllopet. För att komma henne närmare och kunna påvisa Colins sämre sidor tar han sig an uppgiften som brudens närmaste, något som gör att han utsätts för möhippor, konkurrerande brudtärnor och fysiska prövningar i Skottland. Tom är dock fast besluten att övertyga Hannah om han är hennes drömprins, men frågan är om det redan är för sent…

Patrick Dempsey är på senare år mest känd för sin roll som Dr. Derek Shepherd i TV-serien ”Grey’s Anatomy”, men i slutet på 80-talet och i början av 90-talet lade han grunden för vad som skulle kunna ha blivit en fantastisk karriär inom komedigenren i Hollywood. Han spelade huvudrollen i ”Can’t Buy me Love” (1987), en av de bästa high scool-filmerna genom tiderna, och visade även prov på sin skådespelartalang i ”Loverboy” (1989), ”Coupe de Ville” (1990) och ”Run” (1991). Därefter gick det utför för Dempsey och hans öde lämnades åt medverkan i TV-produktioner. Men så dök han åter upp igen i ”Scream 3” (2000) och även om filmen var en katastrof så fanns han åter med i en stor produktion. Han har också synts i ”Sweet home Alabama” (2002) innan han slog igenom globalt i den ovan nämnda sjukhusserien.

Dempsey’s charm och komiska talang är som gjord för romantiska komedier, men är det samtidigt inte slöseri på hans begåvning? Tillsammans med bl.a. Michelle Monaghan och Sydney Pollack kämpar han här med ett manus som hade varit fräscht på 80-talet, innan Meg Ryan frälste världen med en rad romantiska komedier såsom ” När Harry träffade Sally”(1989) och ”Sömnlös i Seattle” (1993). Liksom andra genrer återfinns en hel del förväntningar - en mall – för hur en romantisk komedi ska vara utformad. Själva dramaturgin måste innehålla vissa element för att det förväntas av både filmbolaget och publiken, vilket givetvis resulterar i platta filmer som i det närmaste blir re-makes på varandra.

Storyn i ”Brudens bäste Man” innefattade tydligen inte tillräckligt bra komik för filmskaparnas smak. Så vad göra? Jo, svaret blev att slänga in några skojiga karaktärer såsom en mager baskettönt med rolig kroppshållning och fula glasögon, en äldre dam som går omkring med analkulor som halsband och en storväxt kvinna som försöker komma i för trånga kläder. Dessutom försöker filmen mjölka ur alla fördomar och egenheter som går om Skottland och dess folk och traditioner. Det blir bara smärtsamt fånigt och pinsamt, men kanske är det så romantiska komedier ska göras och utföras för att nå framgång… ? ”Brudens bäste Man” har hittills spelat in över 105 miljoner dollar och är från början till slut en kommersiell produktion vars enda syfte är att behaga ytligt och just göra snabba pengar till filmbolaget. Slutligen ska det dock sägas att filmen aldrig når ner till det absoluta bottenträsket, men det är många gånger farligt nära…


Per Wahlgren

Kommentarer