Förintelsen

  • Svensk titel: Förintelsen
  • Originaltitel: Holocaust
  • Speltid (min): 448
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-11-19

Recension - Blu-ray/DVD

För 30-år sedan visades ”Förintelsen” på Tv som miniserie. Nu har den äntligen släpps på en efterlängtad och komplett samlingsbox, där regissören Marvin J Chomsky (”Rötter” 1977) på ett skickligt vis skildrar nazismens mörka del i historien under 40- till 50-talet.

När ”Förintelsen” kom var den nyskapande för sin tid. 1978 hade ingen sån stark och realistisk skildring gjorts av förintelsen. Detta medförde att serien växte otroligt starka känslor hos sina tittare och åtskilliga tyskar tillkännagav till och med sin medverkan som krigsförbrytare under kriget efter att serien visats.

”Förintelsen” skildrar den judiska familjen Weiss öde. Bosatta i Berlin lever de som en respekterad och väletablerad familj. Josef driver en läkarpraktik och är omtyckt av sina patienter. Tillsammans med sin fru har de 3 stora barn, Rudi, Anna och Karl. Karl (James Woods) är familjen äldsta son och lever som konstnär. Han gifter sig med sin stora kärlek, tyskan Inga (Meryl Streep). Till en början lever de som vilken familj som helst.

Allt eftersom tiden går så börjar de märka av små förändringar i samhället och människors syn. Det dröjer inte länge förren de som är av judiskt ursprung har många restriktioner att leva efter. Josef får order om att endast behandla judiska patienter och judar börjar deporteras till Polen, därmed har en grym historia bara tagit sina första steg.

Vi får även följa den tyske Dorf, en arbetslös advokat, som söker sig till SS. Genom slughet och kunskap inom juridik stiger han snabbt i graderna. Man får även följa hans familj, frun och de 2 barnen. Till en början är hans son livrädd för sin far när han tar på sig uniformen med de blanka stövlarna, för att som äldre ha full respekt för honom och de åsikter han står för.

Kristallnatten är en av de välkända historiska bitarna som skildras. Tyskarna som stormar runt i de judiska affärerna, slår sönder det i deras väg och bränner upp butikernas innehåll på gatorna. Hjälplösa står familjerna och ser deras butiker bli förstörda.

”Förintelsen” är än idag en viktig serie. Det har gått 30 år sedan dess produktion och visst andas hela serien 70-tal. Skådespelarinsatserna eller tekniken är inget man minns serien för idag. Nog för att Meryl Streep som vanligt gör en lysande insats i rollen som hustru. Även James Woods insats är stark.

Andra starka skildringar av tyskarnas grymheter under denna tid, så som ”Schindler´s List”, har kommit som konkurrenter till serien idag. ”Förintelsen” visar mängder med dokumentationsbilder. Dessa bilder samt dess historia är än idag, 30 år senare, lika starka.

Därför tycker jag att detta är en serie Ni helt klart ska se. En serie som var epokgörande för sin tid och med sin starka historia så är den än idag lika sevärd och påverar starkt.

Jenny Ahlm

Kommentarer