Man lever bara en gång

  • Svensk titel: Man lever bara en gång
  • Originaltitel: You Only Live Once
  • Speltid (min): 81
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-01-28

Recension - Blu-ray/DVD

Redan tredje rikets gamla propagandaminister Joseph Goebbles insåg Fritz Langs betydelse för filmen och inbjöd honom helt sonika att bli huvudansvarig för hela landets filmproduktion. Lang ansåg erbjudandet frestande, men svarade att detta vore dumt då hans mor ju var jude. "Vi bestämmer vem som är jude och inte", replikerade Goebbles självsäkert. Detta varpå Lang svarade med att fly landet till förmån för Amerikas trygga barm. Här kom han att regissera mer och mindre uppmärksammade filmer, exempelvis denna "You only live once" som nu åter är på tapeten.

Detta är en Chabrol-doftande tidiga noir-pärla starkt influerad av Bonnie och Clydes grymma öde. Nämnde Claude Chabrol bjuder också på lite hederlig Lang-nostalgi i en exklusiv och trevlig featurette på filmens bonusmaterial. Filmen handlar om en man som efter tre långa fängelsestraff med kärlekens hjälp lyckats bli en hyvens kille. Vi får följa hans hankande fram på den hederliga banan, fram tills det att han dödsdöms för ett brott han tillsynes inte begått. Det är en väldigt mörk och cynisk historia Lang målar upp med sin svarta, respektive vita pensel. Vi besparas ingen brutalitet eller realism, vilket känns ganska sällsynt för tiden (Även om dryga kvarten grymma våldsscener trimmades bort av filmcensuren).

Detta är en gammal film, vilket på vissa fronter märks och på andra inte. Historien väljer inga enkla lösningar och inte ens slutet känns speciellt upplyftande. Allt är solitt och rättframt och inte heller smöras det på någonting extra för att väcka onödigt sentimentala sympatier hos tittarna. Saker som har åldrats med ovärdighet är (som alltid) musiksättningen vilken jag gott kunde skippat helt. Skådespelet känns ansträngt och stroppigt med undantag för Fonda, som i vanlig ordning ger järnet. Det estetiska är stilmedvetet, men knappast någon revolution om man betänker vem som är avsändaren. Tillkortakommanden multiplicerat med positiva faktorer delat på två ger ändå klart starkt utslag. En svag fyra ger jag denna underhållande och märkligt gripande film.

Kim Ekberg

Kommentarer