Death defying acts

  • Speltid (min): 93
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-01-14
  • Tagline: Living on the edge... Was his way of life

Recension - Blu-ray/DVD

”Death defying acts” är filmen om 1920-talets utbrytarkung och magiker Harry Houdini. Själva historien är uppdiktad men legenden Houdini har funnits. Bojor, tvångströjor, vattenfyllda behållare, inget var för svårt för Houdini och det var hans lek med döden som gjorde honom till en legend.

Houdini (Guy Pearce) är på genomresa med sin magiska show. Turen har nu kommit till Edinburgh i Skottland. Som vanligt hälsas han välkommen med stående ovationer. Människorna kan inte få nog av att se hans konster.

I ett litet skjul på kyrkogården i Edinburgh bor Mary McGarvin (Catherine Zeta-Jones) med sin dotter Benji (Saoirse Ronan). Genom en tvivelaktig show, där de utger sig för att ha en synsk förmåga, tjänar de sitt levebröd.

Den stora Houdini tyngs av sin sorg och saknad efter sin bortgångna mamma. Detta får honom att utlysa en belöning på 10. 000 dollar till det medium som kan få kontakt med henne. Människor som påstår sig ha förmågan strömmar till Houdini. Men han avfärdar snabbt de flesta som bedragare.

När Mary får höra om Houdinis utmaning och belöning anmäler hon sig genast i tron att hon ska kunna lura även Houdini. Av någon anledning väljer Houdini Mary som den som får anta utmaningen. Vägen till belöningen är lång. Mary och Houdini kommer varandra nära och dagen då det är upp till bevis för Marys mediala förmåga kommer allt närmare.

”Death defying acts” är en lättsmält rulle i surrealistisk anda. Manuset är aningen långsamt. Men historien fungerar. Spänningen finns bitvis men inte hela vägen. Catherina Zeta-Jones trollbinder som vanligt och Saoirse Ronan överraskar. Kvalitén på filmen fungerar och det är så hela filmen är, den fungerar men inte så mycket mer.

Jenny Ahlm

Kommentarer