Eagle Eye

  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-02-04
  • Tagline: If you want to live you will obey

Recension - Blu-ray/DVD

Dvd-omslaget ser ganska typiskt ut för en actionthriller. Baksidetexten är vagt formulerad och intetsägande. Men man ska inte döma en bok efter omslaget.

Såg om Will Smith-scifirullen "I, Robot" för en tid sedan och upptäckte att Shia LaBeouf hade en biroll i den. På den tiden var han i princip okänd. Numera har han en vital karriär med stora roller i blockbusters som "Indiana Jones 4" och "Transformers". Här spelar LaBeouf huvudrollen i actionthrillern "Eagle Eye", regisserad av samma snubbe som gjorde "Disturbia" med honom.

Jerry Shaw (LaBeouf) är en kortspelande slacker som rest omkring i världen och knappt kan betala hyran. Han är ”det svarta fåret” i familjen, till skillnad från den perfekte tvillingbrodern som gjorde karriär inom militären. Efter att något händer med tvillingen upptäcker Jerry en massa sprängmedel i sin lägenhet och får ett konstigt samtal som säger att han ska fly och följa instruktioner. Snart jagas Jerry av FBI (Billy Bob Thorntons ihärdige agent) som tror att han är en terrorist. Jerry får sällskap av Rachel Holloman (Michelle Monaghan – fru Hunt i "Mission: Impossible 3") som utpressas att följa liknande instruktioner, annars händer det något med hennes bortresta, trumpetspelande och fräkniga lilla son.

Vem drar i trådarna? Varför är just Jerry och Rachel utvalda? Vad vill den mystiska kvinnorösten att de ska göra? De frågorna besvaras på ett klyftigt och oväntat sätt, vilket är en av anledningarna till det höga betyget. Det här är alltså en smart film. Steven Spielberg har producerat och det kan delvis förklara den höga kvalitén. "Eagle Eye" har för övrigt ett skyhögt tempo då rollfigurerna hela tiden tvingas vara på resande fot. Actionkvoten fylls mer än väl, särskilt med kraschande polisbilar som förvandlas till högar av skrot på nolltid.

Filmen spelar mycket på hur sårbart samhället är när all teknologi (övervakningskameror, trafikljus och maskiner) kapas och vänds mot den lilla människan. Det riktas också samhällskritik mot förödande beslut tagna av en militär stormakt. Filmen berör ämnen som behandlats förut (i "Die Hard 4.0" och "Terminator 3"), men känns ändå fräsch och undviker att vara onödigt klyschig, exempelvis i relationen mellan huvudkaraktärerna. Att LaBeoufs pojkvasker samarbetar med tio år äldre Monaghans mammakaraktär ger balans till filmen. Duon är ett oväntat filmpar, men spelar sina roller med bravur. På ett mänskligt sätt. Utan att tappa trovärdigheten.

Extramaterialet består av några förlängda, bortklippta scener och en bakomfilm. Rosario Dawson ("Sin City") och Michael Chiklis (Thing i "Fantastic Four") ger understöd i två schyssta biroller. "Eagle Eye" må låta som namnet på en gammal Van Damme-actionrulle, men, som sagt, döm inte boken efter omslaget. "Tummen upp, Jejk" som Papi Raul hade sagt.

Johan Karlsson

Kommentarer