Day of the Dead (2008)

  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-07-22

Recension - Blu-ray/DVD

En rådande trend just nu är att låta göra urbota dåliga nyinspelningar av klassiska skräckfilmer, byta ut ensemblen mot ett gäng kids, och ta bort alla spår av något slags intelligens. Efter en lyckad renovering av Romeros gamla emblematiska ”Dawn of the Dead” ger man sig nu på att även återinspela dess efterföljare ”Day of the Dead”.

Resultatet är ganska patetiskt. Rollistan består av ett gäng irriterande ungar med taskig attityd och tjugo kilo daxwax i skallen. Handlingen har tonats ner en smula, och de politiska anspelningarna uppnår väl upphovsmännens förmodade nollvision. Man följer tydligt den utstakade banan för hur en zombiefilm fungerar. Det börjar med ett utbrott, går vidare i en hold-up, och slutar i zomiemassaker (och så precis innan eftertexterna, då man tror allt är över, sticker en retsam zombieskalle upp fejset precis framför kameran). Innehållet lär inte förundra eller chockera någon, och det är väl knappast meningen heller.

Vad som verkligen är originellt är hur själva Zombiesmittan yttrar sig. Jag ser detta som en rättmätig efterföljare till Romeros zombiestandard. Dessa zombies beter sig som rena galningar, de hoppar, springer, flyger, springer på väggar. Klara paralleller kan dras till innesporten Le Parkour, fast med levande kadaver då.

Ändå är filmen inte helt käpprätt åt helskotta. Som zombiefilm betraktat så är den helt klart godkänd. Intrigen fungerar, med ett ironiskt extra plus till labratoriemiljöerna mot sluttampen. Blodsplattret och specialeffekterna är utförda med en relativ bravur, och den nya uppdaterade Bub är ganska skön. Han är denna gång en snäll zombie av anledningen att han var vegetarian då han levde. Det tycker åtminstone jag är ganska sött.

En fet bonus för er som idiotiska nog att köpa denna dvd är att ni får den ursprungliga ”Day of the Dead” på köpet. Den är ungefär åttio gånger bättre än det här spektaklet, men rättfärdigar ändå inte precis ett köp då hela den ursprungliga trilogin förmodligen kan köpas för en mer överkomlig summa.

Kim Ekberg

Kommentarer