De vilda änglarna

  • Svensk titel: De vilda änglarna
  • Originaltitel: The Wild Angels
  • Speltid (min): 83
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-08-26
  • Tagline: Their credo is violence...Their God is hate...and they call themselves 'The Wild Angels'

Recension - Blu-ray/DVD

Peter Fonda är Heavenly Blues, ledaren för Hells Angels i San Pedo, Kalifornien. Efter att ha fått nys på var polaren The Losers (Bruce Dern) stulna motorcykel befinner sig tar han med sig hela gänget till Mecca för att spöa upp tjuvarna och hämta hem hojen. Snuten dyker dock upp och de får splittra sig för att komma undan. Loser, vars båge var nedplockad i delar, stjäl en polismotorcykel och ger sig iväg. Tyvärr kommer snuten ikapp honom och han blir skadeskjuten och förd till sjukhus, där han bevakas dygnet runt i väntan på att bli åtalad.

Blues tänker dock inte låta Loser ligga kvar övergiven på sjukhuset utan planerar att hämta hem honom igen till kompisarna och den oroligt väntande flickvännen Gaysh (Diane Ladd). Frågan är bara om de ska lyckas med detta utan att bli tagna av polisen...

”De vilda änglarna” skapade rejäl debatt när den släpptes 1966. Allt våld, sex, knark och allmänt omoraliskt uppträdande var svårt att smälta för de styrande men publiken älskade den givetvis (förutom i England, Kanada, Danmark, Norge och Finland där de inte fick en chans att se den pga totalförbud. I Sverige visades den först efter att ärendet tagits upp på regeringsnivå!). Den blev också startskottet för en lång rad knuttefilmer, bland annat ”Easy Rider” som kom tre år senare.

Jämfört med ”Easy Rider”, som antagligen är den mest välkända av alla dessa filmer, är ”De vilda änglarna” lättare att ta till sig. ”Easy Rider” är en väldigt flummig film, medan den här är mer rakt på sak. Regin står Roger Corman för (med Peter Bogdanovich som regiassistent) och han har fått till en habil film med en fin cast. Peter Fonda gör sin första bikerroll med bravur och alltid lika coole Bruce Dern är perfekt som Loser. Deras respektive flickvänner spelas av Nancy Sinatra och Diane Ladd (som under denna filminspelning blev gravid med dottern Laura Dern) och i statistroller ser vi riktiga medlemmar från Hells Angels.

Visst har filmen åldrats en hel del och de tuffa saker som gängledarna säger och gör är inte speciellt tuffa och/eller provocerande idag. Men den är ett bra dokument över den tid filmen utspelar sig och det grundläggande temat är än idag högaktuellt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer