Bananas!*

  • Speltid (min): 80
  • Release (Bio): 2009-10-09

Recension - Bio

Det händer mycket spännande saker på den svenska dokumentärfilmsfronten just nu. Från mer övergripande politiska filmer som den nyligen uppmärksammade ”Videocracy” till personliga filmer som ”Drottningen och jag” väcker svenska dokumentärer uppmärksamhet utomlands. Även veckans premiär, ”Bananas”, har väckt stor uppmärksamhet i världsmedierna vilket till största delen beror på att filmen just nu ligger i en rättsprocess i USA och därför inte får visas där. Det är det stora multinationella företaget Dole som motsätter sig att filmen ska få visas då de anser att de anklagelser som riktas mot dem i filmen inte är sanna. Situationen är dock minst sagt märklig då det är personerna som filmen handlar om snarare än filmen i sig som formulerar anklagelserna.




”Bananas” handlar i stort sett uteslutande om ett uppmärksammat rättsfall i USA där arbetare på Doles bananplantager i Nicaragua åtalar företaget för att de medvetet använt bekämpningsmedel som gjort arbetarna sterila. Detta fokus gör att vi får ta del av några av arbetarnas livshistorier samtidigt som advokaten Juan Dominguez och hans medarbetare får stort utrymme i och med att de leder arbetet med rättegången. Deras berättelser är intressanta och gripande och ger en bild av vad som kan hända när ett maktfullkomligt storföretag sätter profit före arbetarnas hälsa. Det jag saknar är ett bredare grepp kring bananindustrin. När det väl kommer en film om ett såpass viktigt ämne tycker jag att filmskaparna borde tagit tillfället i akt att undersöka industrins historia och dess intima samband med kolonialismen i Latinamerika. Dessutom känns det som om det är en smula fegt att endast undersöka huruvida gifterna kan leda till sterilitet när det finns forskning som tyder på att de orsakar cancer och andra allvarliga åkommor. Ett sådant bredare perspektiv hade kunnat göra denna betydelsefulla film än viktigare.

Fördelen med filmen är att vi genom att ta del av några individers livshistorier får en känslomässig koppling till situationen. Dessutom är det mycket intressant att få en inblick i det amerikanska rättssystemet där endast en rik advokatfirma kan ge arbetarna en chans till upprättelse. Utan stöd utifrån hade de haft oerhört svårt att göra sina röster hörda, ett dystert faktum. Samtidigt är det hoppfullt att det finns personer som är villiga att satsa sin tid och sina resurser i ett mål som kanske inte ger någon utdelning överhuvudtaget.

Johannes Hagman

Kommentarer