Dogtooth

  • Svensk titel: Dogtooth
  • Originaltitel: Kynodontas
  • Speltid (min): 94
  • Release (Bio): 2011-06-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-10-12
  • IMDb: Dogtooth

Recension - Blu-ray/DVD

Grekiska ”Dogtooth” är en av filmfestivalens mesta snackisar, kanske mycket tack vare sin trendkänsligt Fritzl-osande intrig fylld med plågeri och incest. Filmen handlar nämligen om en morsa och en farsa, mest den senare, som stänger in sina barn i sitt hus och trädgård, och lurar dem att det inte finns något mer att se i världen.

Lyckligtvis är inte filmen det helvete att titta på som jag fördomsfullt föreställt mig. Situationen är förvisso hemsk, men snusket och våldet håller sig inom ramarna för vad jag kan anse som acceptabelt att titta på (även om jag blundar). Kanske är det för att jag inte bryr mig speciellt jättemycket om karaktärerna som jag inte tycker att filmen är lika jobbig som jag kanske borde.

Men jag hade ändå förväntat mig mer groteskheter och tortyr. Nu finner jag filmen ganska intressant, även om såklart mycket effektsökande. Det är intressant att se hur föräldrarna i filmen bygger upp ett mikrokosmos med egna normer och lagar för sina avkomlingar att leva i. Och det är intressant att se hur de unga uppfattar denna värld, och förhåller sig till den. Däremot finns det andra delar av filmen som jag skulle klassa som totalt menlösa. Filmen faller lite väl in i en trend av Haneke och Seidl filmer, som har en viss estetik och ett visst äckelpäckel. Detta sätt att skapa enkel kontrovers börjar kännas ganska verkningslöst och förutsägbart.

Kim Ekberg

Kommentarer