Foxes

  • Svensk titel: Foxes
  • Originaltitel: Listicky

Recension - Blu-ray/DVD

Det är många filmer just nu med allegoriska djurtitlar. Först fick vi ”Apan”, sedan ”Fish Tank” och nu ”Foxes”, som handlar om en ung Slovenska på kollisionskurs med samhället som invandrad till Dublin.

Som populärt är på festivaler som denna, är ”Foxes” filmad på ett ganska nedtonat och osminkat vis. Kameran hänger med huvudpersonen på hennes duster med omvärlden, och värjer sig inte för att filma det allra närmaste. Detta är ett tacksamt sätt att skildra känsliga teman som detta, och även i ”Foxes” lyckas man bra med att fram känslan av autenticitet.

Det finns störande element såsom rävarna i titeln, som då och då går runt i staden och metaforar sig. Vidare så finns det lite gnisslig stråkmusik, eller vad det nu ska fortsätta, som är obehaglig, men på fel sätt. Plus en konstig effekt som gör färgerna urvattnade i tid och otid.

Utan dessa defekter hade filmen varit bättre, men den duger som den är också. Det är inte världens viktigaste film, men väl värd att ödsla nittio minuter av sitt liv på. Men som mycket annat på denna festival saknar filmen dessvärre en valbehövd udd.

Kim Ekberg

Kommentarer