Unloved, The

  • Svensk titel: Unloved, The
  • Originaltitel: The Unloved
  • Speltid (min): 106

Recension - Blu-ray/DVD

Många skådespelare ger sig förr eller senare på att regissera sina egna filmer, med blandade resultat. Samantha Morton, känd från bl.a. ”Dur och Moll” och ”Synecdoche, New York” regidebuterar med ”The Unloved” vid relativt unga år, hon är bara 32, och detta kan mycket väl vara startskottet för en fortsatt karriär som filmskapare. Kan man hoppas i alla fall då det visar sig att Morton har talang nog att utvecklas till något riktigt intressant. Hon har uppenbar begåvning, vet vad hon vill och har något viktigt att säga, och det räcker i det här fallet långt. Visserligen är stilen ännu inte särskilt originell och ”The Unloved” har sina skavanker, men känslan för filmens språk och berättandets konst finns där.

”The Unloved” utspelar sig i Mortons födelseort Nottingham och är inspirerad av brittiska klassiker inom den socialrealistiska genren. Den bygger delvis på regissörens egna erfarenheter och känns som ett högst personligt verk. Huvudkaraktären är Lucy, en elvaårig flicka som har problem med både mamma, pappa och skolan vilket leder till att hon så småningom hamnar på ett barnhem. Hon är en mycket tillbakadragen person vilket gör att hon sällan får den uppmärksamhet som hon behöver för att kunna hitta någon slags trygghet i livet. Lucy hyser ett stort släktskap med huvudkaraktären i den svenska ”Flickan” som kom tidigare i år, och det är intressant att jämföra de två flickorna och deras skilda livssituationer och gemensamma ensamhet.

Till skillnad från den likaledes utmärkta ”Fish Tank”, även den representerad på årets filmfestival, har inte ”The Unloved” den råa, dokumentärlika känsla i foto och ljud som har blivit standard inom den socialrealistiska skolan. Istället arbetar filmskaparna med genomarbetade färger och intressant ljudläggning samt en hel del musik. En del för mycket musik bör tilläggas, då den stundtals riskerar att fjärma åskådaren från miljöerna och linda in oss i ett mjukt och varmt täcke som är lite för mysigt. På andra sätt lyckas dock Morton skapa en utmärkt närvarokänsla, bl.a. genom att nästan aldrig släppa Lucy med kameran och därigenom skapa en intimitet mellan henne och publiken. ”The Unloved” är en bra film och en oerhört lovande debut som berör och engagerar.

Johannes Hagman

Kommentarer