De jagade

  • Svensk titel: De jagade
  • Originaltitel: The Hunting Party
  • Speltid (min): 106
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-12-09

Recension - Blu-ray/DVD

Den sadistiske bankiren Ruger styr och ställer med järnhand i sin lilla stad i västern. Någon som fått erfara det på nära håll är hans vackra hustru Melissa som tvingas till både det ena och det andra.

När Ruger tillsammans med sitt grabbgäng ger sig av på en liten jakttripp, komplett med god mat, dryck och ett halvdussin fnask blir Melissa lämnad kvar hemma. Men säg det lugn som varar för alltid, utan förvarning blir hon kidnappad av Frank Calder och hans opolerade gäng. Calders plan för henne är att hon ska lära honom att läsa, men flera av hans kumpaner kan tänka sig fler användningsområden...

När Ruger får telegram om att Melissa rövats bort bestämmer han sig för att jaktplanerna måste modifieras en aning. Nu är det Calder och kompani som ska skjutas och Melissa måste räddas! Föga anar Ruger att det klassiska Stockholmssyndromet slagit till och att det har uppstått känslor mellan henne och Calder...

”De jagade” är en klassisk western från 1971 som skapade stort rabalder vid premiären pga det brutala våldet i filmen. Regissören Don Medford höll verkligen inte tillbaka utan öser på med rallarsvingar, squibs och rejäla skotthål. Samtidigt lyckas han behålla en obehaglig känsla och spänning filmen igenom som ser till att tittaren sitter på helspänn. Lägg därtill tre skådespelare av rang i huvudrollerna så är saken klar.

Ruger spelas briljant av Gene Hackman som här är enormt obehaglig, det kan vara en av de bästa rolltolkningarna jag sett honom göra. Hustrun Melissa spelas av Candice Bergen och Frank Calder av legenden Oliver Reed.

”De jagade” kom från att vara för mig helt okänd till att placera sig högt på min Western-Topp-Tio lista, i fint sällskap med bland annat Clint Eastwoods ”De skoningslösa”, också den med Hackman. Jag kan inte göra annat än att ge den ett bra betyg och framförallt rekommendera den till alla fans av westerngenren.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer