Five minutes in heaven

  • Speltid (min): 89

Recension - Blu-ray/DVD


Slutet av sjuttiotalet. På Nordirland har konflikten mellan protestanter och katoliker utmynnat i ett fullskakligt krig, gatsten regnar, pistoler avfyras, militären kör igenom arbetarkvarterna i konvojer. Ett gäng tonåringar, med utsvängda jeans, det där halvlånga håret och jeansjackor ska äntligen få komma upp sig lite. Deras uppdrag är att sätta fyra kulor i en katoliks skalle. Denna har i sin tur en lillebror, som blir vittne till händelsen. Blod och hjärnsubstans på tapeten. TV:n står på.

Trettiotre år senare ska de mötas mördaren och brodern till offret. Allt framför TV-kameror. De ska sitta ner i mysiga fåtöljer, framför brasan i ett väldigt mansion. Försoning, förlåtelse och sanning. Lismande programledare. Nej, inget sådant för lillbrorsan. Han vill ha hämnd. Och det beskriver han som fem minuter i himlen. Hm, ja.

Nesbitt och Neeson i huvudrollerna, känns som om de spelar över. Klingande irländska. Fint. Mycket. Allt är lite för mycket. Övertydlig film. All right manus. Men tittaren underskattas. Blir skriven på näsan.

Den tog hem pris på Sundance för några år sedan, så den räknas väl som någon form av indierulle, en mainstream indierulle, ingen blockbuster alltså.

Den når inte ner på djupet, som jag tror att den så gärna vill, men den skrapar åtminstone lite försiktigt på ytan. Dess försök till att bli ett inlägg i debatten om terrorism går tittaren förbi. Lite Moské, lite muslimsk ung man. Dessvärre. Okända skådespelare i birollerna. Inga imponerande insatser.

”För att möta framtiden, måste de först göra upp med det
förflutna”, så står det på filmens omslag. Fast på engelska då. Och redan där känns det lite fånigt. Men visst finns det behållning i filmen, rädds icke, den är inte fånig rätt igenom. Ibland ger den till och med intryck av att vara hård och häftig.

En all right dussinthriller/drama/spänning. Och det där med ”för att möta… ” beskriver filmen mycket bra. Det skulle räcka.
På engelska: "To face the future, they must face the past"

Viktor Andersson

Kommentarer