Piraya

  • Svensk titel: Piraya
  • Originaltitel: Piranha
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-03-24

Recension - Blu-ray/DVD

I kölvattnet efter Spielbergs kassasuccé ”Hajen” svämmades marknaden över med filmer om farliga/muterade/jättestora djur som inget hellre ville än att äta upp lokalbefolkningen. Det var andra hajar, bläckfiskar, getingar, björnar, späckhuggare – you name it. Universal var noga med att skydda sin kassako från att kopieras allt för mycket och försökte stoppa filmer till höger och vänster. De lyckades t ex att stoppa Enzo G. Castellaris rip-off ”Jättehajen – Vindsurfarnas skräck” från att någonsin visas i USA igen. Likaså försökte de stoppa Joe Dantes ”Piraya” men efter att Spielberg själv sett filmen och gillat den fick den gå fri, och tur var det för oss.

”Piraya” är nämligen ett litet guldkorn. Nej, den är långt ifrån felfri. Faktum är att den stundtals är riktigt töntig och vissa delar av filmen gör inte mycket mer än att förvirra tittaren. Men bortsett från det är den härligt underhållande, lite lagom ostig och det går inte att göra annat än att sitta med ett konstant leende och bara njuta av filmen. Den alltid sevärde Kevin McCarthy spelar över på ett majestätiskt sätt som den galne vetenskapsmannen och producenten Roger Cormans gamle parhäst Dick Miller gör en skön insats som affärsmannen som vägrar se det stundande hotet förrän det är för sent.

Vad består då detta ”hot” av? Jo, i en gammal övergiven militärbas finns ett par stora bassänger. I dessa bassänger härjar pirayor, genmodifierade för att kunna klara av både söt- och saltvatten. Snabba och bitska som satan är de också, vilket två förbipasserande campare märker när de vill ta sig ett dopp mitt i natten.

När folk börjar leta efter de försvunna camparna bestämmer de sig för att tömma bassängerna för att se om deras kvarlevor finns på botten. När bassängerna töms släpps pirayorna fria och kan nu härja fritt i floden. De simmar oerhört snabbt och närmar sig snart ett sommarläger för barn och en nyöppnad badort. Låt slakten börja...

”Piraya” är en kultfilm i ordets rätta bemärkelse. Den fick en uppföljare 1981 (med Lance Henriksen i en av rollerna och ingen mindre än James Cameron som regissör) och en nyinspelning för TV gjorde 1995. I år, 2010, kommer ännu en nyinspelning, den här gången med Alexandre Aja som regissör och med Elizabeth Shue, Richard Dreyfuss och Eli Roth i rollerna. Frågan är om den kommer att nå samma kultstatus som originalet, trots 3D. Jag ställer mig personligen tveksam till det...

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer