Omoraliska historier

  • Svensk titel: Omoraliska historier
  • Originaltitel: Contes immoraux
  • Speltid (min): 94
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-05-12

Recension - Blu-ray/DVD

Walerian Borowczyks episodfilm ”Omoraliska historier” från 1974 består av fyra delar som var och en behandlar sex i olika former. Nej nej, det är ingen porrfilm på något sätt även om det knappt går en minut utan att nakna kroppar exponeras. Den mest kända delen handlar om den ökända grevinnan Elizabeth/Erzsébet Báthory, ni vet den där galna tanten som hade ihjäl hundratals kvinnliga oskulder och badade i deras blod för att hålla sig ung. Grevinnan spelas av ingen mindre än Paloma Picasso, Pablos dotter, som här gjorde sin enda filmroll någonsin innan hon återvände till yrket som designer. Ett bra val, om ni frågar mig.

Alltså, jag vet inte om det är mig det är fel på, men jag hade extremt svårt att hålla mig fokuserad när jag tittade på ”Omoraliska historier”. Det fanns helt enkelt inget som väckte mitt intresse tillräckligt mycket. Visst, historien om ”Blodgrevinnan” är ju en klassiker, men det finns mycket bättre filmer som behandlar det ämnet och som jag hellre tittar på. De övriga episoderna känns mest som ett långt, utdraget meh.

Från början var det tänkt att filmen skulle bestå av inte mindre än sex episoder, men till slut blev det enbart fyra. Den sjätte episoden användes dock året senare som drömsekvens i Borowczyks ”Odjuret”.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer