Undermind

  • Svensk titel: Undermind
  • Originaltitel: Undermind
  • Speltid (min): 108
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-08-25

Recension - Blu-ray/DVD

Advokaten Derrick Hall har till ytan kanske allt man kan önska sig; ett toppjobb, en vacker fästmö, en fantastisk våning och ett rejält tilltaget bankkonto. Men allt är inte guld som glimmar, Derrick är gravt missnöjd med tillvaron. Han vantrivs på jobbet, han vet inte om han vågar satsa på förhållandet med fästmön och han föraktar sin mor och sättet hon kör med honom på. Just nu är det bara flaskan som kan ses som en tröst...

Allting ställs dock på sin ända när Derrick en morgon vaknar upp i en okänd lägenhet, med en okänd kvinna bredvid sig som envisas med att kalla honom Zane. Vad har hänt? Det tar ett tag för Derrick att förstå att han inte längre är i Kansas, så att säga. Derrick har hamnat i ett alternativt universum och där är han Zane Waye, en kämpande musiker med en kriminell bror. Zane å sin sida försöker acklimatisera sig i sin nya roll som Derrick Hall.

Det blir en minst sagt komplicerad tid för de bägge när de möter bekanta ansikten i obekanta roller och med alla medel försöker komma tillbaka till sina egna världar.

”Undermind” är inte en film man slökollar på, det krävs att man har huvudet på skaft för att inte tappa bort sig helt. Regissören och manusförfattaren Nevil Dwek överraskade stort när filmen släpptes 2003 och plockade hem ett flertal priser på olika filmfestivaler, och det är utan tvekan en habil liten thriller han skapat.

I den dubbla huvudrollen som Derrick/Zane ser vi Sam Trammell, kanske mest känd som barägaren Sam Merlotte i ”True Blood”, och han behöver inte skämmas för sin insats. I övrigt är det mest okända namn i rollistan, vilket känns uppfriskande.

Det är som sagt en ganska komplex historia som målas upp och tyvärr får jag säga att det inte håller till 100%, det finns några små detaljer som stör mig lite. Men överlag är det en kompetent film som förtjänar en titt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer