Fuerteventura

Recension - Blu-ray/DVD

Kristian Petris produktionsbolag St Paul Film jobbar hårt med att sänka Sveriges rykte som filmproducent. ”Puss” och ”Ond Tro” var bägge veritabla magplask, men den nya produktionen ”Fuerteventura” når nya djup vad det gäller uselhet.

Jag förstår att filmen var billig att göra, ett gäng charterbiljetter till Gran Canaria för grabbgänget och en HD-videokamera, men det ursäktar ändå inte det anskrämliga slutresultatet. Filmen ser ut och låter som en reklamfilm för hepatitvaccinet Twinrix. Det är inte bra, men det är innehållet som är det verkligt värsta.

Jag antar att man har sett ”Waking Life” på Canal+ en halvdragen natt. Hälften av grabbarna somnade. ”Drömmar asså, fan vad intressant! Det borde man kanske göra nåt på. Min morsa har ju en stuga vid Maspalomas. Vi kanske kan dra dit och lira in en rulle, och kanske festa lite! Fan vad kul.” Men det är inte kul för en eventuell publik.

”are we sleep-walking through our waking state or wake-walking through our dreams?” Så heter det i just ”Waking Life”. I ”Fuerteventura” heter det: ”There is hundreds of ways to know if youre asleep, but not a single one to know if youre not.” Poetiskt. Synd bara att det inte mejkar någon sense alls. Med gammal hederlig uteslutningsmetod borde man väl kunna använda samma tekniker åt båda hållen?

Precis så här meningslös är hela filmen. Det ser värdelöst ut, och man känner ingenting. Är det någon slags psykologisk skräck man är ute efter har man minst sagt misslyckats. Det enda jag känner för när jag ser på filmen är att ha sex. Men då av ren frustration snarare än tack vare filmens erotiska inslag. Att bara somna skulle också vara fullt tillfredställande.

Kim Ekberg

Kommentarer