Ditch, The

  • Svensk titel: Ditch, The
  • Originaltitel: Jiabiangou

Recension - Blu-ray/DVD

Wang Bing är något av en veteran när det kommer till dokumentärfilmskapande, men inom spelfilmen är han en gröngöling. Festivalaktuella ”The Ditch” är hand första sådana, och dessutom ett exklusivt tillfälle att se en av regissörens filmer på den stora duken.

Filmen påminner mig en del om Peter Watkins gamla kultrulle ”Straffparken”. Bägge behandlar ämnena civil lydnad/olydnad, och låter ett gäng politiska fångar lida pin under extrema missförhållanden i öknen. Dessutom använder sig de båda av estetik som brukar förknippas med dokumetärens.

Men Wang Bings film är helt klart både mer subtil och nyanserad. Självklart undgår man varken svält, avföring eller död i en sådan här enastående studie i mänsklig förnedring. Men även för den som sett sig trött på misär i festivalens enkelriktade utbud har anledning att se denna film.

Vakter såväl som fångar och anhöriga är alla kuggar i ett frustande maskineri så stort att ingen längre ser vad det gör. Men i slask och i sörja tar ju livet som välbekant sin början. För bland dyngan, svetten och tårarna finner vi också skönheten.

Kim Ekberg

Kommentarer