Essential Killing

Recension - Blu-ray/DVD

Under förra filmfestivalen i Cannes blev ”Essential Killing” relativt omtalad. Anledningen var dels regissören Jerzy Skolimowski (klasskamrat med Polanski), men främst att Vincent Gallo spelar taliban.

I själva filmen går det ganska omärkt förbi att han är taliban. Det ända som är klart är att han tillfångatas i ett ökenland av amerikaner, och sedan lyckas bli på fri fot i ett snöland. Inga politiska ställningstaganden görs någonsin, och det är egentligen oklart varför man valt den fond man har valt för historien. För att filmen skulle få just denna uppmärksamhet måhända.

Men i botten är det fråga om en variant av ”Jagad”-upplägget: en förmodat oskyldig man på flykt undan lagens och dödens långa arm. Här görs det bara mycket subtilare än vad som brukar vara brukligt. Gallos Mohammed yttrar inte ett enda ord i filmen, så inga undertexter kommer att behövas för eventuella hemladdare.

”Essential Killing” är fysisk, närvarande och systematisk. En actionfilm av den gamla skolan om man så vill. Det är emellanåt också skickligt spännande. Fotot är HD-snyggt och naturlyriskt vilket ackompanjerar Gallos martyrskap på ett bra sätt.

Inledningsvis ges ingen psykologisk bakgrund till vår hjälte, vilket jag också är ganska nöjd med. Ofta ska sådana här karaktärer göras så jävla översympatiska för att man verkligen ska gilla dem trots att de verkar varit inblandade i någon form av brottslig aktivitet. Och visst hade Gallos sensibla yttre räckt för att få oss att gilla honom. Men likväl trilskas man med att med jämna mellanrum klippa in överexponerade smörbilder från förr med mellanösternmusik och en kvinna som kråmar sig i en burka. Detta skapar snarare distans till filmen, snarare än involverar oss.

Sammantaget lämnar ”Essential Killing” ett tämligen likgiltigt intryck. För feg för att riktigt göra någonting, men med potentialen att vara någonting. Som spänningsfilm betraktat är det klart godkänt, men mycket mer är den inte.

Kim Ekberg

Kommentarer