Familjen Macahan - Box 5

  • Svensk titel: Familjen Macahan - Box 5
  • Originaltitel: How the West Was Won
  • Speltid (min): 600
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-12-01

Recension - Blu-ray/DVD

Den femte och sista Macahan-boxen bjuder även den på mer äventyr med den klan vi lärt oss att älska genom åren. Upplägget är det samma som i de tidigare boxarna och vi har här sex discar med ett långfilmslångt avsnitt vardera. Den stora skillnaden är själva boxens utformning, de fyra första var snygga digipacks men av någon outgrundlig anledning ges den sista boxen ut i en tjock keepcase, vilket känns lite sniket om jag ska vara ärlig.

Ganska snabbt känns det som att kvaliteten har droppat rejält, och då menar jag inte bara själva bildkvaliteten som under vissa avsnitt lider av flera större störningar, utan även rent produktionsmässigt. Fler och fler scener känns som om de är inspelade i studio, med enkla kulisser av det smäckiga slaget.

Det första avsnittet i boxen är ett av mina absoluta hatavsnitt. Zeb är på jakt efter en fransk-kanadensisk revolutionär som ser ut som en Errol Flynn-wannabe. Massor av taskig backprojection och ointressant handling provocerar mig än idag.

Avsnitt två är inte mycket bättre, där Zeb och familjens damer tar en båttur och blir attackerade av pirated. Meh.

Det tredje avsnittet däremot håller betydligt högre kvalitet. Det handlar om en före detta arméofficer som inte vet om att inbördeskriget sedan länge är slut utan fortfarande lyder den sista order han fick innan han lämnades ensam att vakta ett bergsområde. Bra story, och bra spelat.

I avsnitt fyra försöker Luke än en gång rädda sitt skinn genom att försöka hitta den person som låg bakom det brott som Luke är efterlyst för. Han slår följe med en kvinnlig tjuv och tycke uppstår, åtminstone från den ena parten...

I det femte avsnittet hjälper Molly och resten av familjen en ung kinesisk flicka som blivit med barn efter en våldtäkt. Hennes pappa ser ingen annan utväg än att döda barnet men det går inte hem i stugorna. Här får vi plötsligt veta att Macahans har en gruva på sina marker med massor av kinesiska arbetare anställda. Fråga mig inte var det kom ifrån, jag kan inte minnas att jag någonsin sett det här avsnittet tidigare.

I det allra sista avsnittet av serien, typiskt nog ett avsnitt som inte knyter ihop några av alla de lösa trådar som lämnats liggande under seriens gång, reser Zeb och Josh till Mexico för att avslöja en slaverihärva med unga flickor till salu. Det enda intressanta med det här avsnittet är att en av de unga flickorna spelas av Kim Cattrall, många år innan hon blev Samantha i ”Sex and the City”.

Nu när jag åter sett samtliga avsnitt av ”Familjen Machan” kan jag konstatera att serien är ganska ojämn. Den börjar väldigt bra och håller hög nivå fram till slutet där den tappar markant. Därför kan jag inte ge den här boxen mer än en trea i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer