Fira med Ferris

  • Svensk titel: Fira med Ferris
  • Originaltitel: Ferris Buellers Day Off
  • Speltid (min): 99
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-08-07

Recension - Blu-ray/DVD

Man får vara ypperligt tacksam att man gick ur skolan innan Ferris Bueller i Matthew Brodericks gestaltning. Om man sett filmen i skolåldern så skulle det ha varit en inspirationskälla för oss några som… inte var som alla andra. Ni vet, det finns folk som klarar sig igenom livet utan en skråma trots att de vänder och vrider på alla existerande regler och förordningar. Typer som inte behöver plugga och klarar skolan galant till många lärares förundran och besvikelse. Det är en fråga om självtillit och enormt ego. Två egenskaper som Ferris Bueller inte saknar.

Detta är den typen man ville vara i skolan. Populär och fullständigt respektlös. Ferris vill i denna film skolka en dag och ta sin bäste vän, mesproppen Cameron och sin lilla flickvän på ett litet stadsäventyr. Naturligtvis vill han använda Camerons farsas skinande och mycket värdefulla Ferrari. Efter många om och men så åker dessa figurer ut på sin humoristiska turné. Att lura såväl föräldrar som skolans rektor kräver ju en hel del uppfinningsrikedom och det är Ferris utrustad med. Det blir massor av roliga förväxlingar och skoj och som åskådare trivs man kungligt bra. Riktigt roligt blir det då Ferris syster, som inte går på lurendrejeriet, försöker sätta sin bror dit. För att inte tala om rektorns taffliga försök i att bevisa för sig själv och hela världen att Ferris inte är sjuk utan borta från skolan utan anledning.

Fira med Ferris (varför döper distributörerna om filmtitlar överhuvudtaget?) eller Ferris Bueller’s day off, som filmen heter på originalspråk är regisserad av John Hughes som i början av sin karriär tillverkade några vassa filmer som sjönk i såväl kritikernas som ungdomarnas hjärtan. Jag menar naturligtvis ”Breakfast Club” och just nämnda Ferris-film. Sedermera har han producerat en massa skräpfilmer, men även bland dem kan man hitta några riktiga guldkorn. Bl.a. kan nämnas ”Baby’s Day out” som är en spädbarnsversion av Ferris-filmen och kryddat med slapstickvåld av sällan skådat slag. Hur kul som helst. Annars…. Nada!

I Ferris… visar John Hughes att kan det där med timing och personregi. Persongalleriet är sällsynt väl vald och bland alla medverkande lyser Matthew Broderick och Alan Ruck som hans miserabla vän. Rektorn spelas av Jeffrey Jones som är suverän i rollen. Även Charlie Sheen ses i en mindre roll. Hur som helst, alla medverkande gör avslappnade och memorabla insatser.

Manuset i denna film är lika enkel som idén. Och bra så, den fyller sin funktion. Däremot kan man nämna musiken som i denna rulle är prima. Bra musik och en hel del av det också. Bilden och ljudet är inte alls fy skam, fast vissa småproblem kan man skönja i kornighet och färgseparation. Dock inte som stör. Det är bara vi megapetiga som får en kick av att hitta småproblem.

I det stora hela har vi här en film som får en på bra humör. Ett välkommet tillägg utan våld och sekulariserade uttryck, en välkommen frånvaro av F-ordet och en alldeles förträffligt avkopplande stund.

Jan Ahlgren

Kommentarer