Day of the Animals

  • Svensk titel: Day of the Animals
  • Originaltitel: Day of the Animals
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-06-29

Recension - Blu-ray/DVD

Efter åratal av kemiska föroreningar tar ozonskiktet alltför mycket stryk och stora hål uppstår i det. Ett av de största hålen är rakt ovanför ett stort naturreservat, och med den ökade strålning som djuren utsatts för blir de snart oerhört aggressiva och attackerar varenda människa som kommer inom synhåll.

För den grupp campare som befinner sig i parken innebär det att de till varje pris måste ta sig därifrån och undgå att bli attackerade av björnar, vargar, bergslejon, ormar eller rovfåglar. Som om det inte vore nog med galna djur påverkas även människorna av strålningen...

”Day of the Animals”, från 1977, ses ofta som en uppföljare till ”Grizzly” som kom året innan. Visst, nog för att det är samma regissör, samma inspelningsplats, till stor del samma skådespelare och till viss del samma story (och samma björn!) så är det en helt fristående historia. Som inlägg i miljödebatten är det kanske inte den mest realistiska men meddelandet når ändå fram. Pollution is bad, mmkay?

Djurattackerna i filmen är många och varierande, och jag tror att de flesta fans av genren kommer bli nöjda. Lite kul är det att se Leslie Nielsen, från ”Den Nakna Pistolen” och femtioelva liknande (fast sämre) parodifilmer här göra en helt allvarlig roll och dessutom brottas med en björn. Vilken grej!

”Day of the Animals” tillhör tillsammans med ”Grizzly” de stora klassikerna inom genren djurskräck och de kommer för evigt ha en hedersplats i min filmsamling.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer